Arhim. Iustin Miron și Ierom. Pantelimon Șușnea au conferențiat la Alba Iulia

Părintele arhimandrit Iustin Miron și părintele ieromonah Pantelimon Șușnea au fost invitații ultimei conferințe duhovnicești organizate de Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români – Filiala Alba Iulia în Postul Sfintelor Paști din acest an. Evenimentul a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, joi, 18 aprilie a.c., de la ora 18.00.

În seara zilei de joi, 18 aprilie 2024, a avut loc ultima conferință duhovnicească organizată în Postul Sfintelor Paști de către Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia. Evenimentul s-a derulat începând cu ora 18.00, în Aula Mare „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Desfășurată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, întâlnirea duhovnicească i-a avut ca invitați speciali pe părintele arhimandrit Iustin Miron și pe părintele ieromonah Pantelimon Șușnea. Cu acest prilej, cei doi oaspeți le-au rostit tinerilor teologi albaiulieni meditația duhovnicească intitulată sugestiv „Psalmii – dialog cu Dumnezeu”.

Întâlnirea a reunit numeroși clerici, credincioși, elevi seminariști, studenți teologi, dar și tineri ai altor programe de licență din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. În debutul conferinței, coordonatorul departamentului cultural în cadrul ASCOR Alba Iulia, studentul Alexandru Mirci, a realizat o succintă prezentare a activității pastorale și misionare a celor doi invitați, subliniind prezența valoroasă a acestora în taberele pentru tineri găzduite de Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” de la Oașa sau de Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud. Totodată, Alexandru Mirci a explicat contextul în care a fost aleasă tema de față: de peste doi ani, părinții ieromonahi fac parte dintr-o comunitate ce reunește mai mult de 1000 de persoane, care citesc zilnic „Psaltirea”, motiv pentru care, periodic, organizează tâlcuiri ale acesteia.

În discursul rostit cu acest prilej, părintele ieromonah Pantelimon Șușnea a făcut o scurtă introducere în subiectul „Psaltirii”, arătând că mai mult de 75% din cuprinsul laudelor bisericești zilnice sunt alcătuite din psalmi. De asemenea, potrivit cuvântului părintelui Teofil Părăian, aceste creații poetice sunt, simultan, o veritabilă rugăciune și o minunată învățătură de credință. Chiar dacă autorul psalmilor este Sfântul Proroc David, aceste rugăciuni îi au în vedere, totuși, pe toți oamenii, situațiile de viață ale prorocului fiind generalizate pentru întreaga umanitate. În continuare, referindu-se la Psalmul 8, părintele arhimandrit Iustin Miron a explicat că avem de-a face cu o rugăciune eminamente profetică, fiecare verset al acesteia făcând referire explicită la Mântuitorului Iisus Hristos.

În acest context, Preacuvioșia sa a explicat înțelesul cuvântului „teasc” folosit în titlul psalmului, arătând că termenul se referă, fără îndoială, la Biserică: la fel cum teascul separă mustul de reziduuri, tot astfel face Biserica prin eliminarea păcatului și a răutății din viața bunilor credincioși. În același sens, însăși viața poate fi înțeleasă ca un teasc, având în vedere că toate greutățile și încercările prin care trecem ne ajută să ne curățim, să ne purificăm de „reziduuri”, de păcate. În continuare, cei doi invitați au tâlcuit, alternativ, primele patru versete ale Psalmului 8, evidențiind caracterul profetic și mesianic al acestei rugăciuni. Fiecare stih face referire la viața Bisericii, la viața lumii de după întruparea Mântuitorului Hristos, motiv pentru care putem înțelege că Prorocul David nu s-a lăsat deloc amăgit de logica umană, ci s-a transformat într-un veritabil instrument al Duhului Sfânt, adevăratul autor al psalmilor.

În partea a doua a întâlnirii a avut loc o sesiune de întrebări, moderată de către studentul Alexandru Mirci. Pe această cale, părintele arhimandrit Iustin Miron și părintele ieromonah Pantelimon Șușnea au răspuns tuturor întrebărilor primite din partea celor prezenți, oferind îndemnuri folositoare spre zidirea sufletească și sfaturi duhovnicești. În continuare, părintele arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu, coordonatorul ASCOR-iștilor din Alba Iulia, a mulțumit în mod deosebit celor doi invitați pentru prezența în mijlocul tinerilor din cetatea Marii Uniri și pentru prețioasele cuvinte ziditoare transmise auditoriului. În finalul evenimentului cultural-duhovnicesc, Grupul „Enosis” al Arhiepiscopiei Alba Iuliei a interpretat cu rafinament artistic un buchet de cântece religioase specifice perioadei Postului Mare.

Share