Arhipăstorul Alba Iuliei a participat la Sinaxa monahală mitropolitană a Mitropoliei Ardealului

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a participat marți, 18 octombrie a.c., la Sinaxa monahală mitropolitană a Mitropoliei Ardealului. Lucrările întrunirii s-au derulat la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu.

Marți, 18 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov. Începând cu ora 11.00, Ierarhul nostru a participat la Sinaxa monahală mitropolitană a Mitropoliei Ardealului, desfășurată sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. La eveniment au luat parte ierarhii din eparhiile sufragane Mitropoliei Ardealului, dimpreună cu stareții, starețele, egumenii și duhovnicii din cele 124 de așezăminte monahale de pe cuprinsul județelor Sibiu, Brașov, Alba, Mureș, Bihor, Covasna, Harghita și Hunedoara.

Întrunirea propriu-zisă a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii, celebrată de către Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, în prezența Părintelui Mitropolit Laurențiu. Apoi, a avut loc desfășurarea lucrărilor sinaxei în Aula Academiei a Mănăstirii „Brâncoveanu”, evenimentul debutând prin cuvântul de deschidere al Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu. Cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei Sibiului i-a îndemnat pe monahi să lucreze neîncetat pentru îmbunătățirea vieții duhovnicești din așezămintele monahale încredințate lor spre păstorirea duhovnicească și spre administrarea edilitar-gospodărească.

Apoi, părintele protos. Policarp Stoian, de la Mănăstirea „Sfinții Apostoli” din Bran (județul Brașov), a susținut prelegerea cu titlul „Sinteza învățăturii patristice asupra rugăciunii isihaste în scrierile Sfântului Paisie de la Neamț”. Tema conferinței s-a încadrat în planul Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și a Anului comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț. La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a apreciat lucrarea părintelui protosinghel, mulțumindu-i pentru comunicarea deosebită susținută în prezența tuturor stareților, starețelor, egumenilor și duhovnicilor din Mitropolia Ardealului.

În continuare, a luat cuvântul Întâistătătorul Eparhiei noastre, Părintele Arhiepiscop Irineu, Înaltpreasfinția Sa evidențiind actualitatea subiectului tratat în cadrul prelegerii. Totodată, Arhipăstorul nostru i-a îndemnat pe monahi la o trăire a isihiei prin părtășia sacramentală și practicarea rugăciunii neîncetate. De asemenea, au mai luat cuvântul Preasfințitul Părinte Episcop Andrei, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor și Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Ilarion Făgărășanul, precum și stareți, starețe și duhovnici ai așezămintelor monahale din Mitropolia Ardealului. În continuare, părintele arhim. Ioachim Tomoiagă, Vicarul-eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, a realizat o prezentare succintă și punctuală a problemelor des întâlnite în cadrul vieții monahale.

La final, părintele arhim. Ioachim Tomoiagă a prezentat trei volume care au fost oferite ca dar de suflet și prinos de cinstire pentru Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu, cu ocazia împlinirii binecuvântatei vârste de 75 de ani, pe data de 12 octombrie. Cele trei opere omagiale se intitulează „Jertfelnicie în Apostolat, Didascalie și Liturghisire”, „Taina Betleemului – Darurile Nașterii Domnului” și „Darurile Învierii”. În încheiere, Părintele Mitropolit Laurențiu a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participarea la Sinaxa monahală mitropolitană, îndemnându-i la o mai bună colaborare între așezămintele monahale în ceea ce priveşte organizarea hramurilor mănăstireşti.

Share