Arhipăstorul nostru a liturghisit la hramul Mănăstirii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de la Rimetea

La data de 8 noiembrie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” de la Rimetea, protopopiatul Aiud, așezământ monahal aflat sub oblăduirea maicii starețe Stavrofora Ana Mircea.

Marți, 8 noiembrie 2022, în ziua prăznuirii Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul obștii Mănăstirii „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” de la Rimetea, protopopiatul Aiud. Cu prilejul hramului acestui așezământ monahal, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica Mănăstirii. Vatra monahală de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Stavrofora Ana Mircea și sub îndrumarea duhovnicească a părintelui Calinic Moise.

În cuvântul adresat celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „Din păcate, credincioșii știu puține lucruri despre sfinții îngeri, ba chiar se îndoiesc de realitatea existenței lor și de prezența lor activă în viața lumii și a omenirii. Ignorându-i pe ei și ajutorul lor, ne lipsim de o mare sursă de mângâiere, întărire și speranță și nu reușim să fim părtași la Liturghia îngerească în care Dumnezeu este veșnic lăudat. Îngerii sunt vecinii și prietenii noștri buni care ne ocrotesc în multe încercări teribile sau atunci când suntem pe punctul de a deveni victime ale vreunui accident sau ale vreunei nenorociri. Să-i iubim și să-i cinstim pe sfinții îngeri, rugându-i să ne ajute, pentru ca aici, pe pământ, să fim protejați de ei, iar dincolo de moarte să cântăm dimpreună cu ei: «Sfânt, Sfânt, Sfânt e Domnul Savaot. Plin este cerul și pământul de slava Ta»”.

Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” de la Rimetea, situată în Depresiunea Trascăului, între municipiile Aiud și Turda, este un așezământ monahal de maici, înființat ca urmare a dorinței creștinilor dreptslăvitori din împrejurimi. Această vatră monahală a fost întemeiată prin contribuția și sub purtarea de grijă a părintelui Ioan Comăneci. Piatra de temelie a bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” a fost așezată la data de 27 septembrie 1998, fiind edificată pe parcursul a șase luni. Locașul de cult prezintă o arhitectură bizantină, fiind construit în formă de „cruce latină”. Catapeteasma a fost executată în Maramureș din lemn de stejar masiv, icoanele fiind pictate de către monahia Gabriela Barbu.

Share