Sfânta Liturghie în sobor arhieresc, la sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardeleni

21 Octombrie 2016
Imaginea a fost ștearsă.Cu prilejul sărbătoririi Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie, a Sfântului Mucenic Oprea și a preoților mărturisitori Moise Măcinic din Sibiel și Ioan din Galeș, la Catedrala ,,Reîntregirii” din Alba Iulia s-au adunat numeroși credincioși din oraș și din împrejurimi pentru a se bucura de harul sărbătorii și pentru a se închina raclei cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni.

Începând cu ora 900, preoții, diaconii, studenții în teologie, elevii seminariști și credincioșii prezenți au întâmpinat soborul de arhierei din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcop al Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Părinte Andrei, Episcop al Covasnei și Harghitei.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a prezentat succint jertfa Sfinților Mărturisitori Ardeleni în mărturisirea dreptei credințe noastre strămoșești și a subliniat importanța asumării identității noastre de creștini autentici. După oficierea Dumnezeieștii Liturghii, părintelui prof. dr. Emil-Nedelea Cărămizaru i-a fost acordată Crucea Sfinților Ierarhi Bălgrădeni, pentru vrednicia dovedită pilduitor în mărturisirea activă a dreptei credințe și în promovarea spiritualității ortodoxe și a identității noastre etnice.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu ne-a încredințat de faptul că ,,pilda vie a Sfinților Mărturisitori din Ardeal reprezintă o invitaţie caldă de a-L urma pe Hristos, abandonând grijile mărunte şi manifestând un elan dinamic spre Dumnezeu. Într-o lume cuprinsă de angoasă şi apăsată de atâtea probleme şi care tinde spre pesimism, creştinul adevărat merge înainte cu speranţă. El înfruntă obstacolele, convins că „cel ce va răbda până la sfârşit, acela se va mântui” (Mt. 24, 13)”.

Totodată, Părintele nostru Arhiepiscop Irineu a transmis mulțumirile sale și ale credincioșilor Eparhiei către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea aducerii cinstitelor moaște în Cetatea Marii Uniri. De asemenea, a mulțumit ierarhilor prezenți la acest moment duhovnicesc din viața Arhiepiscopiei noastre. Părintele Emil-Nedelea Cărămizaru a subliniat unicitatea acestui eveniment prin faptul că este pentru prima dată când moaștele Sfântului Ierarh Nicolae ajung în Transilvania și sunt așezate spre închinare în Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Aici, în orașul în care, acum mai bine de patru veacuri, Voievodul Mihai Viteazul, cel care a dăruit aceste moaște bisericii ,,Sfântul Gheorghe Nou” din București, a înfăptuit prima unire a tuturor românilor.

Biroul de presă al ArhiepiscopieiImaginea a fost ștearsă.
Share