Se împlinesc 51 de ani de la trecerea la cele veşnice a lui Vasile Voiculescu

26 Aprilie 2014
Vasile Voiculescu (1884-1963) prozator, poet şi dramaturg s-a născut la Pârscov-Buzău în anul 1884 într-o familie de ţărani. După ce termină studiile liceale la „Gheorghe Lazăr” în Bucureşti se înscrie la Facultatea de Litere iar după doi ani trece la Facultatea de Medicină unde îşi ia doctoratul.

Începuturile poetice ale lui Vasile Voiculescu au stat sub influenţa benefică a lui Vasile Alecsandri, Alexandru Vlahuţă şi George Coşbuc. Lirica sa din perioada interbelică se distinge prin puternice accente religioase, generate de convingerea că există Dumnezeu. Temele religioase sunt de preferinţă: Naşterea, venirea Magilor, moartea Mântuitorului. În 1941 este distins cu Premiul Naţional de poezie. Vasile Voiculescu a fost şi fondatorul Asociaţiei Tineretului Ortodox.

Din cauza convingerilor sale democratice suferă detenţia în închisorile comuniste unde şi moare, ca un martir, în noapte de 25 spre 26 aprilie 1963, la Bucureşti. Au rămas imemorabile ultimele sale cuvinte: “Să nu ne răzbunaţi”.
Share