Olimpiada Naţională de Religie pentru seminarii şi licee teologice ortodoxe

26 Aprilie 2014
Municipiul Alba Iulia a găzduit, în perioada 23-26 aprilie 2014, Olimpiada de Religie pentru seminarii şi licee teologice ortodoxe, etapa naţională. Olimpiada naţională s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu, la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan” din Alba Iulia.

Părintele prof. dr. Nicolae Bolea, Inspectorul şcolar la disciplina Religie în judeţul Alba ne-a relatat despre această competiţie la care au participat 160 de elevi. Aceștia au prezentat cunoştinţe legate de disciplinele teologice: Vechiul şi Noul Testament, Dogmatică şi Istoria Bisericii Ortodoxe Române. Au fost prezenţi 42 de profesori însoţitori, iar comisia centrală a fost alcătuită din 20 cadre didactice, 19 de nivel preuniversitar, preşedintele cadru didactic universitar, iar din partea Ministerului Educaţiei Naţionale a fost prezent domnul Cătălin Pâslaru.

Competiţia în sine a avut următorul grafic de desfăşurare:

Miercuri 23 aprilie, de la ora 19.00 în Catedrala Arhiepiscopală a avut loc slujba Te-Deum şi deschiderea festivă a olimpiadei. Joi, 24 aprilie, a avut loc competiţia propriu zisă de la ora 10.00 la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan”. Vineri dimineaţa, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, grupul de elevi participanţi la această olimpiadă a vizitat Mănăstirea Râmeţ.

În după-amiezile zilelor de joi şi vineri oaspeţii au fost călăuziţi spre a vizita edificiile culturale şi fondurile documentare care le adăpostesc, fiind vorba de Muzeul Naţional al Unirii, Biblioteca Batthyaneum, Sala Unirii, Muzeul Arhiepiscopiei în care se regăsesc obiecte ce reprezintă patrimoniul naţional cultural de artă religioasă şi artă sacră, de asemenea au vizitat Cetatea Alba Carolina de tip Vauban, în faza în care se găseşte în prezent această monumentală lucrare, care reprezintă punct de referinţă pentru Alba Iulia.

Astăzi, 26 aprilie, la ora 10.00 în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu, va avea loc evenimentul festiv de premiere a celor care s-au înscris în competiţie.

Olimpiada Naţională de Religie pentru seminarii şi licee teologice ortodoxe a fost organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia prin Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Simion Ştefan” din Alba Iulia alături de alţi parteneri.

Aceste evaluări reprezintă pentru elevi o bună oportunitate de acomodare cu metodologia de susţinere a testelor naţionale, astfel încât să îşi poată stăpâni cât mai bine emoţiile şi să se concentreze eficient pentru valorificarea celor învăţate. Pentru elevii seminarişti din clasa a XII-a, competiţia a reprezentat şi o evaluare importantă înaintea examenului de bacalaureat şi de admitere la facultăţile de teologie ortodoxă din ţară, programa de învăţământ a acestor examene fiind asemănătoare.
Share