Întâlnirea profesorilor de religie cu preoții din municipiul Sebeș

Marți, 31 ianuarie 2017, în biserica ortodoxă cu hramul „Sfântul Gheorghe” din Sebeș, a avut loc prima întâlnire din acest an dintre profesorii de religie și preoții din municipiul Sebeș, județul Alba.

Activitatea s-a desfășurat la initiativa Protopopiatului Orotodox Român Sebes și l-a avut ca invitat Pc. Pr. prof. dr. Nicolae Bolea, inspector de religie la Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Scopul acestei întâlniri a fost acela de a îmbunătăți activitatea educativ-catehetică a bisericii în școală, precum și o mai bună comunicare între profesorii de religie și preoții din municipiul Sebeș.

În cadrul acestei întâlniri au fost dezbătute câteva aspecte privind relația dintre biserică și școală, ca prioritate în activitatea pastoral-educațională. O atenție deosebită s-a acordat importanței orei de religie pentru formarea duhovnicească a tinerei generații.

Biserica, școala și familia sunt elementele cheie ale procesului de îmbunătățire a prezenței tinerei generații în biserică. Atât școala, cât și biserica trebuie să organizeze programe comune, pentru dinamizarea activităților social-educative. Un rol deosebit de important îl are și familia în procesul educațional și în formarea deprinderilor morale ale copiilor.

De asemenea, prezența constantă a preotului în unitățile de învățământ, în baza parteneriatului cadru dintre biserică și școală, precum și a profesorului de religie la sfintele slujbe, alături de elevii pe care îi îndrumă poate contribui la modelarea sufletească a tinerilor.

La finalul acestei întâlniri, au fost propuse câteva soluții pentru dinamizarea activităților dintre școală și biserică: timpul liber și vacanțele pot fi folosite pentru organizarea de excursii și activități creativ-educative, lectorate cu părinții, seri duhovnicești, concerte, activități caritabile etc.

Parteneriatul dintre școală și biserică trebuie să continue și să fie aplicat cu consecvență. Prezența preotului în școală nu este un act de bunăvoință, ci parte a activității sale pastorale și educative.

Atât școala, cât și biserica trebuie să-și intensifice activitățile de modelare sufletească a tinerei generații. Ora de religie, fără prezența constantă la slujbele bisericii, poate deveni un act formal, fără rezultate concrete. Profesorul de religie poate fi un model pentru elevi prin prezența la Sfânta Liturghie.

Pr. dr. Slevaș Marius Ioan

Share