Mănăstire bizantină din secolul al VI-lea descoperită în Deşertul Neguev

2 Mai 2014
Cercetătorii şi arheologii au făcut o descoperire extraordinară în Deşertul Neguev din Israel.

Un superb mozaic bizantin aparţinând unei mănăstiri ortodoxe din secolul al VI-lea A.D. a fost descoperit cu ocazia lucrărilor de construcţie a unui drum în deşert.

Aceste mozaicuri colorate, aflate într-o uimitoare stare de conservare au inscripţii greceşti. Ele au fost descoperite în apropierea unui sat de beduini numit Khour. Conform specialiştilor, este vorba despre un edificiu monastic bizantin care se întinde pe 35 X 20 metri. Mozaicul poartă şi numele episcopilor şi egumenilor slujitori în acea mănăstire, inscripţia “mănăstire” în limba greacă, şi cifra 574 care se crede că este data naşterii mozaicului.

Mănăstirea a fost cel mai probabil distrusă în timpul invaziei arabe din secolul al VII-lea. S-au mai descoperit vase, amfore de alimente etc. Mozaicurile conţin desene cruciforme, inscripţia „FOS ZOH” (adică „Lumina Vieţii” care se referă la Hristos) precum şi desene florale de o deosebită frumuseţe.

Această descoperire demonstrează încă o dată prezenţa creştinismului în Ţara Sfântă în primele secole ale erei creştine, importanţa edificiilor monastice în Biserică şi funcţia născătoare de cultură a credinţei celei adevărate.

Sursa: doxologia.ro
Share