Proiectul ”Școala Familiei” continuă la Alba Iulia

10 Martie 2017
Duminică, 12 martie 2017, va reîncepe, la Alba Iulia, proiectului național ”Școala Familiei”. Organizatorul acestei noi serii este Centrul Cultural-Catehetic ”Părintele Teofil Părăian” din cadrul Parohiei Ortodoxe Alba Iulia Orizont.

În societatea în care trăim și în care încercăm să ne educăm proprii copiii, relația dintre copii și părinți este perturbată de numeroși factori incluzând un program încărcat, lipsa timpului, stres, suprastimulare, creșterea sentimentului de neîmplinire și frustrare, scăderea motivației și creșterea nevoii de evadare și relaxare. În plus, societatea actuală hiper-informatizată, mediatizată și de consum, are tendința de a reconfigura familia. În acest context, copiii pot suferi emoțional, psihologic și fizic din mai multe motive:

Lipsa de afectivitate din partea părinților ocupați, obosiți și stresați

Lipsa de unitate în ceea ce privește autoritatea parentală în familie

Copiii sunt aproape captivi în mediul virtual și sunt sedentari

Lipsa de mișcare și de sport.

Alimentația tot mai chimizată și nesănătoasă s.a.

Cunoscând aceste realități și conștientizând efectele nocive asupra vieții și educației copiilor noștri un grup de profesori, medici, psihologi și psihoterapeuți din țară, coordonați de bioficizianul Virgiliu Gheorghe, au inițiat acest program național ”Școala Familiei”, care, în prezent, se derulează în 11 județe din țară.

Acest proiect își propune să ofere părinților competențe parentale necesare creșterii și educării copiilor în condițiile provocărilor lumii contemporane, prin participarea la ateliere de parenting și conferințe susținute de formatori din cadrul Școlii Familiei.

Obiectivele ”Școlii Familiei” sunt:

Informarea părinților despre riscurile care pot exista în creșterea și educarea copiilor,

Stimularea părinților pentru a face schimbări pozitive în familiile lor,

Facilitarea creării de micro-comunități de sprijin ale părinți.

Cui ne adresăm?

Școala Familiei se adresează părinților și viitorilor părinți, educatorilor și profesorilor, dar și tuturor celor care au un cuvânt de spus în educarea copiilor. Modelul propus de noi este unul al educației pentru caracter, cultivând în sufletele copiilor trăsături de caracter care să-i ghideze în viața pe copii chiar și atunci când parinții nu vor mai fi lânga ei. Încercăm la ”Școala Familiei” să-i ajutăm pe părinți să dezvolte în sufletele copiilor lor calități sau virtuți cum ar fi: demnitatea, onestitatea, curajul, cinstea, curăția, responsabilitatea etc.

Principiul nostru: Principiul schimbării cu 1 grad: Schimbările mici produc efecte mari. O schimbare mică în familia noastră, va produce în timp o schimbare mare.

Programul se desfășoară sub formă de module.

Acestea sunt întâlniri tematice cu părinții, fiecare modul punând accent pe informații practice și relevante pentru problemele cu care se confruntă părinții în creșterea și educația copiilor. Durata unui modul este de 3h. O ora și jumătate este prezentarea teoretică, iar celalaltă parte este una de învățare experiențială, prin exemple, jocuri de rol, simulări și alte activități practice.

Modulele propuse pentru perioada martie – mai 2017 în Parohia Alba Iulia Orizont sunt:

12 martie 2017 – Efectele ecranelor electronice (17.00-20.00)

18 martie 2017 – Rolul părinților în dezvoltarea copiilor (17.00-20.00)

26 martie 2017 – Formarea dependențelor la copii (17.00-20.00)

1 aprilie 2017 – Autoritatea și stilurile parentale (11.00-14.00)

29 aprilie 2017 – Caracteristici masculine și feminine (11.00-14.00)

13 mai 2017 – Educația caracterului (11.00-14.00)

27 mai 2017 – Alimentație pentru sănătate (11.00-14.00)”

Întâlnirile din cadrul proiectului ”Școala Familiei” se vor desfășura la Paraclisul “Sfântul Grigorie Palama” din cartierul Alba Iulia Orizont. Pentru această serie s-au înscris 25 de participanți.

Vă reamintim faptul că anul trecut, în perioada septembrie – decembrie 2016, la Alba Iulia a debutat proiectul “Școala Familiei” la Biserica Memorială Mihai Viteazul și la Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Pr. Sabin Vodă
Share