Simpozion de martirologie la Alba Iulia

20 Martie 2017
Imaginea a fost ștearsă.Cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în Duminica a III-a din Postul Mare, numită a Crucii, începând cu ora 16:00, în Aula A9 a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a avut loc Simpozionul de Studii Martirologice România de azi și martirii, organizat sub egida Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a Fundației Aiud și a Schitului „Înălțarea Sfintei Cruci” din Aiud.

La această manifestare științifică și duhovnicească au participat personalități ale vieții culturale și teologice din întreaga țară, care au susținut prelegeri legate de suferințele martirilor din temnițele comuniste și despre tendințele seculare ale lumii postmoderne.

După rugăciunea de binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, domnul prof. dr. Pavel Chirilă a prezentat programul evenimentului și a prezentat câteva aspecte legate de Centrul de Studii Martirologice de la Aiud. În derularea evenimentului, au prezentat referate următorii:

Răzvan Codrescu – Mucenicia Părintelui Calciu – treptele mărturisirii;

Gheorghe Ardelean – Don Quijote: o problemă de etică; reprezentări în literatura gulagului românesc;

Corneliu Zeană – Gândurile și viața unor urmași ai celor uciși la Aiud

Sorin Lavric – Inițierea prin suferință

Claudiu Târziu – Terorism și sfințenie în România ultimului secol

Andrei Dîrlău – Corectitudinea politică-noua utopie

Dan Puric – Martirii creștini în conștiința tinerei generații

Pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc – Martiriul în Sfânta Scriptură

În final, Ierarhul nostru a rostit un cuvânt despre calea îngustă a Crucii și a jertfei prin care au trecut martirii și prin care suntem chemați să trecem și noi, creștinii autentici, pentru a ajunge la înviere și la biruință definitivă. Despre mărturisitorii lui Hristos din timpul comunismului, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus:

Privindu-i pe mărturisitorii din temniţele comuniste, suntem conştienţi că există o mărturie coerentă pe care toţi creştinii trebuie să fie gata să o dea, în fiecare zi, chiar cu preţul unor suferinţe şi sacrificii grele. Prin cruce atingem biruinţa.

Creştinul este chemat, cu harul lui Dumnezeu, la o angajare uneori eroică, susţinută de virtutea tăriei. Prin aceasta - după cum învaţă Sfântul Grigorie cel Mare - el poate ajunge „să iubească greutăţile acestei lumi, în vederea răsplăţii veşnice”.

Încercările închisorilor comuniste au oglindit martiriul creștinilor din primele veacuri. Politeismul păgân al prigonitorilor s-a transformat, peste secole, în comunismul ateu; catacombele romane au devenit celule reci de închisoare, în timp ce veșmintele mucenicilor s-au prefăcut în zeghe de deținut. Însă, Dumnezeu le-a fost alături „ca un coleg de celulă”.

Prefaceri mari s-au petrecut în închisoare: pentru unii dintre cei închiși, torturile, foametea, izolarea, frigul au făcut din înlănțuiți robi ai lui Hristos și biruitori ai prigonitorilor fără de Dumnezeu. Oameni necredincioși au devenit credincioși, iar unii dintre oamenii credincioși s-au îndreptat spre sfințenie. Și aceștia și-au transfigurat suferința într-un drum al mântuirii, asemenea mult-pătimitorilor mucenici.

[audio mp3="http://reintregirea.ro/files/images/2017/03/sincron-IPS-Irineu-la-simpozion-19-martie-2017.mp3"][/audio]Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.
Share