Denia Canonului Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Reîntregirii

29 Martie 2017
Miercuri, 29 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a slujit la Denia Canonului Sfântului Andrei Criteanul, în Catedrala Reîntregirii din Cetatea Marii Uniri.

În meditația duhovnicească rostită la finalul slujbei, Ierarhul nostru a vorbit despre importanța pocăinței în viața creștinului. Prezentând câteva modele de pocăință ilustrate în textul Canonului Sfântului Andrei Criteanul, Arhipăstorul Alba Iuliei a zăbovit asupra semnificației corabiei lui Noe din Vechiul Testament, spunând următoarele:

O sută șaizeci de ani, ușa corabiei lui Noe a fost deschisă, și Dumnezeu îi invita pe oameni să intre în ea. Când a venit potopul cei ce au intrat au fost salvați, iar cei ce au trăit în fărădelegi și nu s-au pocăit au fost înghițiți de acest catastrofal deluviu. Tot așa, acum fiind epoca harului, Dumnezeu ne cheamă să intrăm în staulul mântuirii, în corabia mântuirii, deoarece va veni o zi a sfârșitului personal al fiecăruia, când ușa se va închide. „De nu vă veți pocăi, toți veți pieri” ne spune Domnul în Sfintele Scripturi, iar Fericitul Augustin zice așa: „Faptul că Dumnezeu nu ne-a descoperit ziua morții sau a sfârșitului nostru este un lucru mântuitor care ne determină să ne îndeletnicim cu gândul mântuitor la cele din urmă ale noastre”.
Share