Evenimente cultural-academice la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia

31 Martie 2017
Imaginea a fost ștearsă.În ziua de 30 martie a.c., Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiul nostru a găzduit două evenimente culturale de înaltă ţinută, care s-au bucurat de prezenţa unui public numeros şi de foarte bună calitate.

Astfel, începând cu ora 10.00, în Aula „Sfântul Simion Ştefan”, tânărul Andrei-Ovidiu Crişan şi-a susţinut în şedinţă publică teza de doctorat intitulată Fenomenologia religioasă în era globalizării. Din comisia de evaluare au făcut parte următorii dascăli de teologie: pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi – preşedinte, pr. prof. univ. dr. Ioan-Emil Jurcan şi pr. prof. univ. dr. Gheorghe Remete, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, pr. prof. univ. dr. Ştefan Resceanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, şi arhid. conf. univ. dr. Caius Cuţaru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.

Candidatul a fost apreciat pentru abordarea unui subiect atât de vast, delicat şi, totodată, riscant şi pentru efortul extraordinar de culegere şi prelucrare a unui material mare şi de ultimă oră (un număr de peste 210 cărţi şi aproape 200 de studii). În final, pentru reuşita unei viziuni unitare prin care cititorul, mai presus de reunificarea mişcărilor şi a curentelor religioase, va avea acces la un punct de vedere inedit şi o viziune de ansamblu a fenomenului religios actual, tânărul Andrei-Ovidiu Crişan a primit titlul de doctor în teologie cu calificativul Magna cum laude.

În după-amiaza aceleiaşi zile, în Aula „Dumitru Stăniloae” a avut loc lansarea cărţii Inicinerarea. Provocare misionară sau contramărturie creştină? a domnului asist. univ. dr. Răzvan Brudiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Lucrarea a fost susţinută ca teză de doctorat în 2014 şi încununează ani de asiduă cercetare. Evenimentul a fost moderat de către Precucernicul părinte Oliviu Botoi, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Într-o manieră magistrală, Preacucernicul părinte lect. dr. Dumitru-Lucian Colda a prezentat cartea, subliniind punctul ei central: „Viaţa în moarte. De la Mormântul lui Hristos la mormântul nostru”. Preacucernicul părinte prof. univ. dr., Mihai Himcinschi, decanul Facultăţii de Teologie din Alba Iulia şi, totodată, coordonatorul tezei de doctorat, a evidenţiat faptul că lucrarea are meritul de a lansa, pentru prima dată în teologia şi spiritualitatea ortodoxă românească, un volum de apologetică ortodoxă pe tema incinerării, o poziţie misionară pertinentă şi echilibrată, conformă cu revelaţia şi gândirea Sfinţilor Părinţi, chiar dacă noţiunea de antropologie hristocentrică decade în viaţa socială contemporană sub auspiciile unui duh secularizator.

La final, au avut loc discuţii interesante, autorul a fost felicitat în mod deosebit, iar prietenii şi iubitorii cărţii au avut posibilitatea să răsfoiască şi să achiziţioneze volumul proaspăt lansat.

Preot Nicolae AlomanImaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.
Share