Târnosirea bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din orașul Cugir

24 Aprilie 2017
În Duminica a doua după Paști, a Sfântului Apostol Toma, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din orașul Cugir, protopopiatul Sebeș. Prezența Ierarhului nostru a fost datorată unui deosebit eveniment din viața parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, anume târnosirea bisericii parohiale. Acest nou locaș de închinare poartă hramul ocrotitorului spiritual al parohiei, Sfântul Gheorghe, fiind sfințit chiar în ziua de pomenire a acestuia (23 aprilie).

După slujba de târnosire, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și a rostit un deosebit cuvânt de învățătură, spunându-le celor prezenți: „Iubiții mei, sacrificiul suprem de pe Golgota și supliciul răstignirii pe cruce L-au condus pe Iisus Hristos spre înviere și spre biruință. Pe această cale îngustă, de două mii de ani, au pășit toți martirii creștinismului, între care la loc de cinste se află Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, pe care azi îl pomenim. Sângele martirilor a constituit o sămânță roditoare pentru noi generații de creștini, precum afirmă apologetul Tertulian. De aceea, locașurile de închinare s-au înălțat pe mormintele acestor atleți ai lui Hristos. Iată de ce atunci când sfințim o biserică, așezăm în Masa Sfântului Altar moaște de martiri. Prin aceasta se exprimă adevărul că nu poți fi membru adevărat al Bisericii, adică nu poți fi ucenic al Maestrului răstignit, decât făcându-te părtaș la starea de jertfă a lui Hristos”.

Construcția bisericii a început în anul 1983, primindu-se pe atunci doar o autorizație pentru construirea unei magazii în cimitirul parohial. Preotul paroh de atunci, Gheorghe Donu, cu o râvnă deosebită, dublată și de un curaj aparte, a construit însă o capelă căreia i-a atașat și un turn. În anul 1987, parohul a extins construcția, iar autoritățile de atunci, dându-și seama de adevăratele lui intenții, i-au trimis un ordin de demolare. Însă, odată cu căderea regimului comunist, capela a continuat să funcționeze pe mai departe și să fie înălțată tot mai mult. Din anul 2003, credincioșii din această parohie sunt păstoriți de către părintele Ioan-Adrian Aldea.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu i-a acordat părintelui paroh Ioan-Adrian Aldea rangul de iconom-stavrofor, iar fostului preot paroh, părintelui Gheorghe Donu, i-a acordat o Diplomă de vrednicie și Icoana Sfinților Bălgrădeni. De asemenea, au fost acordate Diplome de aleasă cinstire tuturor celor care au ajutat la edificarea locașului de rugăciune.
Share