Vizită arhierească la Mănăstirea „Dintr-un Lemn”

1 Mai 2017
Imaginea a fost ștearsă.Luni, 1 mai a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Dintr-un Lemn” din județul Vâlcea. Această vatră călugărească este una dintre cele mai frumoase din partea de nord a Olteniei, având o bogată tradiție istorică. Cea mai veche mărturie despre mănăstire a fost consemnată în scris de către diaconul Paul de Alep, care l-a însoțit pe Patriarhul Macarie al Antiohiei în călătoriile acestuia prin Țările Românești, între anii 1653-1658. El susține că un călugăr ar fi găsit o icoană a Maicii Domnului în scorbura unui stejar secular. În acel moment, el ar fi auzit o voce ce l-ar fi îndemnat să zidească o mănăstire din trunchiul acelui copac.

Potrivit unei vechi tradiții locale, ar fi luat ființă în primele decenii ale secolului al XVI-lea, prin edificarea, în acest loc, a materialului unui singur stejar. Ea a fost ridicată în cinstea Icoanei Maicii Domnului, icoană ce se păstrează și azi în biserica de piatră a mănăstirii. În baza acestei tradiții, așezarea monahală de aici poarta numele Dintr-un Lemn.

Aflat în acest pelerinaj, Ierarhul nostru s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. După această întâlnire de suflet, Părintele Arhiepiscop Irineu l-a vizitat pe Părintele Arhimandrit Chesarie Gheorghescu, care, în prezent, face parte din obștea Mănăstirii „Dintr-un Lemn”. Părintele Chesarie este veritabil călugăr și un bun teolog al Bisericii noastre, care a suferit zece ani de „temniță grea” în perioada regimului comunist. Remarcat de către profesorii săi în perioada studiilor seminariale de la Mănăstirea Neamț, iar apoi la București, a fost trimis pentru a studia la Academia Teologică de la Moscova, pe care o absolvă, acordându-i-se calificativul excepțional.

La întoarcerea în țară a fost arestat de autoritățile comuniste pentru „trădare de patrie“, deoarece a divulgat la Roma şi la Ambasada Americană din Atena, precum şi la Redacţia greacă a Ziarului „I Fonis tis Elefterias“ („Vocea Libertăţii din Atena“) Decretul comunist de la noi, nr. 410, apărut în 1959, prin care se urmărea desfiinţarea monahismului în România şi schimbarea aşezămintelor mănăstireşti (biserici-monumente istorice) în muzee, teatre, magazii şi „case de creaţie”. După anii de închisoare, termină la zi cursurile de doctorat, în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, secţia Sistematică, unde a studiat sub îndrumarea părintelui Dumitru Stăniloae. Între timp, părintele Chesarie a fost numit de patriarhul Justinian profesor de Dogmatică şi Studiul Biblic, la Seminarul Teologic - Special din Curtea de Argeş (1972-1977), apoi exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor (1977-1988), sub conducerea patriarhului Justin Moisescu. În această calitate a reuşit să primească în mănăstiri, cu mult risc, peste 300 de tineri şi tinere.

De asemenea, Chiriarhul nostru s-a întâlnit cu Maica stareță Emanuela Oprea, cu maicile din obște și cu numeroși pelerini care au trecut pragul acestei mănăstiri. Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a adresat maicilor un cuvânt de întărire duhovnicească, i-a binecuvântat pe credincioșii pelerini, adresându-le calde urări de creștere spirituală, pace și liniște sufletească.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.
Share