Primul Summit Mondial pentru apararea creştinilor persecutaţi

17 Mai 2017
In perioada 10-13 mai 2017, a avut loc primul Summit Mondial pentru Apărarea Creştinilor Persecutaţi, în Washington, în Statele Unite.

Configurat de Asociaţia Evanghelică Billy Graham, acest eveniment a reunit lideri ai Bisericilor şi victime ale persecuţiei creştine din întreaga lume.

Primul Summit Mondial pentru Apararea Crestinilor Persecutati, la Washington

Summit-ul, care a fost prezentat de Graham ca fiind „primul eveniment de acest gen“, a reunit peste 600 de persoane din peste 130 de ţări din întreaga lume.

Zeci de mii de creştini sunt ucisi, închişi sau persecutaţi in întreaga lume, anual, din cauza credinţei lor.

„Observ ca politicienii noştri văd ce se întâmplă şi vad ca vocile celor care au fost persecutaţi se vrea sa fie auzite.

Vor să li se ofere un loc in care să-si poata povesti istoriile lor şi o pot face chiar aici, în Washington, de unde sperăm să vina schimbarile politice", a declarat Graham, intr-un interviu la radio, de săptămâna trecută.

Vicepreşedintele american Mike Pence a facut parte dintre cei care au vorbit la Summit-ul Mondial pentru Apărarea Creştinilor Persecutaţi, joi, 11 mai 2017, potrivit Asociatiei Evanghelice Billy Graham.

Creştinii reprezinta, astazi, unul dintre gruparile cele mai persecutate in lume. Aproximativ 215 milioane de creştini suferă „persecuţii dure, foarte dure sau extreme“, în cele 50 de ţări în care este dificil sa fii creştin, potrivit organizaţiei Open Doors SUA.

Summit-ul a fost iniţial planificat pentru Moscova, Rusia, în luna octombrie, dar a fost mutat şi reprogramat după adoptarea unei legi anti-terorism, apreciata de alte tari ca limitand libertăţile misionarilor şi evangheliştilor în aceasta ţară, legea facand referire directa si speciala la Martorii lui Iehova.

Cu toate acestea, Mitropolitul Ilarion a participat si a tinut un discurs la Summit-ul Mondial, in calitate de preşedinte al Departamentului pentru Relaţii Externe al Patriarhiei Moscovei, amintind ca ideea organizarii Summit-ului i-a venit organizatorului evanghelic de renume in timpul vizitei sale in Moscova, din 2015, in urma discutiilor ce au avut loc intre cei doi (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Nu a existat nici macar un secol, în istoria Creştinismului, în care crestinii sa nu fie persecutaţi

Ierarhul ortodox a amintit, in discursul sau, că persecuţia împotriva urmaşilor lui Hristos nu este un fenomen nou, pornind de la cuvintele rostite de Hristos:

"Fericiţi veţi fi voi când vă vor ocărî şi vă vor prigoni şi vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, minţind din pricina Mea." - tema persecutiei fiind una dintre laitmotivele predicii Sale, în mod constant revenind asupra ei în discuţiile Sale cu Apostolii.

Astfel, Apostolul Petru a spus:

"12. Iubiţilor, nu vă miraţi de focul aprins între voi spre ispitire, ca şi cum vi s-ar întâmpla ceva străin,

Ci, întrucât sunteţi părtaşi la suferinţele lui Hristos, bucuraţi-vă, pentru ca şi la arătarea slavei Lui să vă bucuraţi cu bucurie mare.

De sunteţi ocărâţi pentru numele lui Hristos, fericiţi sunteţi, căci Duhul slavei şi al lui Dumnezeu Se odihneşte peste voi; de către unii El se huleşte, iar de voi se preaslăveşte.

Nimeni dintre voi să nu sufere ca ucigaş, sau fur, sau făcător de rele, sau ca un râvnitor de lucruri străine.

Iar de suferă ca creştin, să nu se ruşineze, ci să preamărească pe Dumnezeu, pentru numele acesta."(Întâia Epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru, 4; 12-16 [http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=61&cap=4] ).

"Biserica a fost persecutată peste tot în primele trei secole ale existenţei sale, a spus Mitropolitul Ilarion. În următoarele secole, creştinii au fost supuşi multor persecuţii, în diferite forme. Nu a existat un secol, în istoria creştinismului, în care sa nu fim persecutaţi într-o parte a lumii sau alta“, a mărturisit ierarhul.

Urmărind aceeaşi idee, Mitropolitul Ilarion a declarat că secolul XX a facut mai mult ca oricând acută problema preţului pe care creştinii trebuie să-l plătească pentru credinţa lor. Astfel, seria de revoluţii care au schimbat atât de multe state din Europa, Asia, America Latină si Africa, a provocat un puternic val de violenţă împotriva creştinilor.

Acesta a amintit mai multe cazuri si tari implicate in astfel de persecutii:

Turcia, începutul secolului XX: exterminarea în masă a armenilor, asirienilor şi reprezentanţilor altor popoare creştine. Genocid împotriva populaţiei creştine a Imperiului Otoman, continuat si după căderea imperiului. Peste 1 000 000 de oameni afectiati (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)

Germania lui Hitler şi Spania republicană a anilor '30: creştinii de diferite confesiuni au fost persecutaţi mai mult sau mai puţin violent. (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)

Mexic, anii 1920: persecuţia împotriva Bisericii Catolice au fost deosebit de cruda şi sângeroasa (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)

China, revolutia culturala de la mijlocul sec XX: represiunea masivă împotriva clerului creştin. (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)

Rusia, revoluţia din octombrie 1917: inceputul unei ere de persecuţii crude împotriva Bisericii Ortodoxe locale (zeci de milioane de oameni afectati - vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)

Irak, Primavara Araba: până în 2003 existau 1 500 000 crestini, in prezent doar 150-250 000. (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)

Libia, „Primăvară Arabă“: dispariţia creştinilor. Autorităţile actuale ale ţării declară în mod deschis că nu doresc ca creştinii sa mai ramana. (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)

Egipt, "Fratia Musulmana" vine la putere: crestini ucisi şi biserici incendiate. Populaţia creştină a început să părăsească ţara. Acum, situaţia e mai buna, dupa sosirea la putere a lui Sissi, dar încă mai au loc explozii mortale în biserici. (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)

Siria, căzuta în mâinile teroriştilor: creştinii au fost exterminaţi fără milă. Teroriştii înşişi pun pe internet scene atroce ale execuţiilor împotriva creştinilor. Doi mitropoliti ortodocsi inca sunt rapiti (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)

Nigeria: grupul terorist „Boko Haram“ şi triburile nomade ucid creştini, golind sate întregi. 900 de biserici distruse recent (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)

Sudanul de Nord: autoritatile aruncă bombe asupra creştinilor şi ii supun discriminării permanente. (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)

Somalia şi Tanzania: atacuri continue asupra crestinilor. (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)

Afganistan, Pakistan, Indonezia, India, Myanmar: persecutii si suferinte. (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)

Mitropolitul Ilarion a mai avertizat, pe tema persecuţiei împotriva creştinilor:

La cel mai înalt nivel internaţional, "mulţi dintre cei care evocă această temă, chiar şi astăzi încearcă să deturneze problema: 'Sa nu vorbim despre creştini, să vorbim despre minorităţi'.

Astfel, ei apeleaza la tacere in aceasta problema, dirijand discutia înspre domeniul discursului politic corect asupra toleranţei faţă de orice minoritate, inclusiv sexuala sau de o alta forma".

„Noi punem la dispozitie o platformă, astfel încât mărturisirile legate de persecuţii sa fie oferite direct de sursa, sa fie auzite, colectate şi documentate. Le facem cunostinta, victimelor, cu susţinători, lideri şi oameni cu influenţa, pentru a crea parteneriate care sa poata ajuta si sa aduca o schimbare.

Acest efort, din capitala ţării noastre, nu va rezolva problema la nivel mondial peste noapte, si de aceea avem nevoie de lideri guvernamentali, de cetăţeni ONU şi SUA, să ia poziţie in favoarea celor care se confrunta cu bătăi, tortură, închisoare, viol şi chiar moarte", a notat Franklin Graham, pentru USA Today.
Share