Aducerea la Bari a moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae

9 Mai 2014
Sfântul Nicolae a trăit la sfârşitul secolului III şi începutul secolului al IV-lea. Datorită vieţii sfinte a fost ales episcop al Mirelor Lichiei. Din cauză că a propovăduit credinţa în Domnul Iisus Hristos a fost prins de conducătorii cetăţii, a fost bătut şi aruncat în temniţă, împreună cu alţi creştini. Imediat ce Sfântul Constantin cel Mare a ajuns împăratul romanilor au fost eliberaţi toţi din închisoare, inclusiv Sfântul Nicolae care a mers în Mira.

La lucrările Sinodului I Ecumenic de la Niceea din anul 325, Sfântul Nicolae a luptat împotriva ereziei lui Arie. Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae au fost aduse din Mira Lichiei la Bari, în Italia, la 9 mai, în anul 1087, pentru a nu cădea în mâinile musulmanilor.

"Mana" miraculoasă a Sfântului Nicolae este un lichid transparent care se formează în mormântul acestuia din cripta Bazilicii din Bari, unde se află moaștele sale. Fenomenul este inexplicabil. Este exclus ca această apă să provină din infiltrații de afară, deoarece s-a demonstrat că sarcofagul în care se găsesc oasele sfântului e impermeabil.

Mana este cu adevărat un lichid sacru, fiindcă se află în contact cu osemintele. Acest lichid se secreta și în mormântul sfântului din biserica din Myra, imediat după moartea sa, după cum atestă numeroși biografi. Scrierile vechi consemnează că, în momentul în care moaștele au fost mutate, rămășițele pământești ale sfântului erau pline de ”mană”. De când se află la Bari, fenomenul a continuat neîncetat. Pelerinii care vin la mormântul său sunt atrași de acest lichid frumos mirositor cu efecte miraculoase, dovedite.

Începând din 1980, mana este extrasă la fiecare 9 mai, sărbătoarea mutării de la Myra la Bari, în prezența unui reprezentant al Papei și al unui episcop orthodox. În fiecare an se strâng circa 50 de mililitri de lichid. Mana este distribuită credincioșilor amestecată cu apă sfințită în sticluțe speciale, servindu-le ca leac miraculos împotriva a tot felul de boli.

Sursa: Radio Reintregirea şi minunimisteresecreteleterrei.blogspot.ro
Share