Înaltpreasfinţitul Irineu va târnosi duminică, biserica din Lunca Mureşului, protopopiatul Aiud

10 Mai 2014
Duminică, 11 mai, când facem pomenirea Sfinţilor Mucenici Mochie, Arghir şi Dioscor şi a Sfântului Ierarh Metodie şi Sfântul Cuvios Chiril, luminătorii slavilor, Biserica Ortodoxă se va afla în cea de a patra duminică după Paşti numită a „Slăbănogului”.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această duminică din perioada Penticostarului, în mijlocul credincioşilor din localitatea Lunca Mureş, protopopiatul Aiud. Ierarhul nostru va târnosi biserica cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, va sluji Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură în această comunitate parohială. La altarul acestui sfânt locaş slujeşte părintele Petru Sarmaşiu.

Despre evenimentul de duminică ne-a vorbit părintele paroh:

“Parohia ortodoxă Lunca Mureşului face parte din Protopopiatul Aiud şi este sub oblăduirea Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Istoria parohiei îşi are începuturile undeva prin secolul al XIII-lea, dar ca administraţie bisericească prin secolul al XVIII-lea, înainte de construcţia bisericii de pe dealul din apropierea satului, în anul 1723, care este monument istoric de categoria A. Vechea biserică de lemn devenind neîncăpătoare, credincioşii împreună cu preotul lor au demarat lucrările de edificare a noii biserici cu hramul „Izvorul Tămăduirii”.

Biserica a fost construită între anii 1991-1996. De marea sărbătoare a Bunei Vestiri a anului 1996, s-a intrat în noua biserică, de atunci slujindu-se fără oprire sfintele slujbe. Forma de construcţie a bisericii este bizantină, cu abside dreptunghiulare, cu un turn peste naos cu douăsprezece ferestre încadrat de patru turnuleţe pe absidele laterale şi două turnuri simetrice la intrare din care unul este turn-clopotniţă.

Sfântul Altar are două dependinţe laterale, respectiv proscomidiarul şi diaconiconul, organic integrate în structura construcţiei. Zidurile sunt din cărămidă, pe construcţie de cadre, stâlpi, grinzi, arce din beton armat, iar tencuielile sunt din mortar de var cu fuior de cânepă pregătite pentru pictura în tehnica frescă, pictură care s-a realizat între anii 2004-2012.

Astăzi, în anul 2014, am terminat lucrările la biserică şi nădăjduim ca în Duminica a IV-a după Sfintele Paşti, pe 11 mai, credincioşi şi preoţi, ostenitori în ogorul Domnului ne vom bucura de înnoirea bisericii noastre prin sfinţirea ce-i va fi adusă acesteia de Duhul Sfânt prin mijlocirea Arhipăstorului nostru, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei. Îl aşteptăm pe Înaltpreasfinţia Sa în mijlocul nostru să ne aducă această binecuvântare şi această înnoire a bisericii noastre şi-a noastră a tuturor.

Duminică, programul de slujbă la biserica noastră începe la ora 08.00 dimineaţa, cu slujba de sfinţire a apei. Apoi, la ora 09.00 se va face primirea Înaltului nostru Ierarh, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu. La ora 09.30 va începe slujba de sfinţire a bisericii noastre, iar la ora 10.00 va începe slujba Sfintei Liturghii, la sfârşit urmând ca toţi să ne bucurăm de o agapă frăţească şi să aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru toată această binecuvântare care s-a revărsat peste noi în aceste frumoase zile de mântuire ale anului 2014.

Vă poftim pe toţi cei care ne ascultaţi, pe toţi cei care sunteţi apropiaţi bisericii noastre să fiţi prezenţi la această frumoasă şi măreaţă slujbă, la acest mare eveniment al parohiei noastre care socotesc că se întâmplă o dată în viaţă. Vă aşteptăm şi într-un mod deosebit îl aşteptăm pe Înaltpreasfintul Părinte Arhiepiscop Irineu să ne-aducă darul Duhului Sfânt şi înnoirea bisericii noastre şi a noastră a tuturor.”
Share