Ziua Copilului sărbătorită la Alba Iulia

1 Iunie 2017
Imaginea a fost ștearsă.În 1 iunie a.c., de Ziua internațională a copilului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la evenimentul dedicat copiilor din așezămintele sociale ale Eparhiei noastre, organizat de către Asociația Filantropia Ortodoxă, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură Augustin Bena. Sub genericul Dansul bucuriei, aproximativ 1500 de copii au realizat un dans sincron (flash-mob) în scenariul unei povești despre frumusețea copilăriei.

Evenimentul a debutat de la ora 10:00 cu slujba de Te-Deum oficiată de către Părintele Arhiepiscop Irineu, în Catedrala Reîntregirii din Cetatea Marii Uniri. În pilduitorul cuvânt de învățătură pe care l-a rostit, Ierarhul nostru a vorbit despre importanța capitală de a-L avea mereu pe Hristos petrecând întru noi. Astfel, Înaltpreasfinția Sa a accentuat mesajul său prin exemplul balonului dezumflat, care îl simbolizează pe omul gol și sec din punct de vedere spiritual, și al balonului umflat, care îl simbolizează pe omul plin de prezența lui Dumnezeu în interiorul său.

Noi creștinii suntem formați de Dumnezeu. Când El locuiește în noi, suntem conturați și rotunjiți, perfecționați și făcuți desăvârșiți de adierea eternității fericite, de energia necreată care umple ființa noastră. Aceasta este esența învățăturii creștine: să-L lăsăm pe Dumnezeu să locuiască în noi, ca apoi, cu prezența Sa radioasă, sfântă și puternică, să umple goliciunea noastră sau vidul interior, cu puterea, cu lumina, cu bucuria și cu pacea Sa divină. Când Domnul ne umple, noi nu doar că putem să ne împotrivim păcatelor și răutăților care ne împresoară, dar și putem să ne înălțăm asemenea balonului plin, deasupra grijilor mărunte, acolo unde este Dumnezeu. Dacă ați înviat împreună cu Hristos, ne spune Sfântul Apostol Pavel, căutați cele de sus, unde locuiește Hristos șezând de-a dreapta lui Dumnezeu.

După momentul de rugăciune și de învățătură, copiii s-au îndreptat spre esplanada din fața Porții a IV-a, unde au fost așezați în culorile tricolorului, după tricourile și șepcile pe care le-au primit în dar. Astfel, copiii au ascultat povestea „poporului copilăresc” și apoi au început „dansul bucuriei” pe o melodie creată special pentru acest eveniment şi înregistrată în interpretarea Corului de copii Theotokos, coregrafia şi mişcările dansului fiind realizate de instructorii Şcolii de Dans Chirilă din Alba Iulia: „Este vremea bucuriei!/Este vremea să dansăm!/ Prin glasul copilăriei,/ Lumea o-nfrumuseţăm!/Dacă viaţa e iubire/ Şi-a trăi este-a iubi,/Noi suntem în lumea asta/ Bucuria de a fi!”.

În continuare, copiii s-au aranjat în forma unei inimi mari care i-a îndemnat pe toți cei prezenți să conștientizeze valoarea iubirii în viețile lor și spre binele lumii întregi. Taina copilăriei ne face să înțelegem iubirea și curăția. Iată, taina copilăriei,/ Inima ce bate cu putere,/ Ce se înalţă-n cer/ Si dă lumii înviere”. La final, copiii au înălțat spre cer o inimă mare formată din baloane.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.
Share