Patriarhia Antiohiei │ 6-10 iunie 2017: Sfântul Sinod s-a întrunit în şedinţă de lucru

13 Iunie 2017
În perioada 6-10 iunie Sfântul Sinod al Patriarhiei Antiohiei s-a întrunit în ședință de lucru la Mănăstirea Sfintei Fecioare Maria de la Balamand. Întâlnirea a fost prezidată de Preafericitul Părinte Ioan al X – lea Yazigi, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, informează Pr. Gheorghe Costea, preotul comunităţii ortodoxe române din Siria.

După slujba de parastas în cinstea vrednicului de pomenire Elias Salib, Mitropolit de Hama, care a trecut la cele veșnice la începutul lunii aprilie 2017, o comisie sinodală a prezentat situația eparhiei în vederea alegerii noului mitropolit.

Analizând cele cinci propuneri ce au venit din partea Sinodului Mitropolitan al Eparhiei de Hama, întrunit la 27 mai 2017, Sfântul Sinod a ales ca mitropolit pe PS Nicolae Baalbaki [http://basilica.ro/patriarhia-antiohiei-sfantul-sinod-a-ales-noul-mitropolit-de-hama/] .

Sfântul Sinod s-a întâlnit cu o parte din fiii duhovnicești ai Patriarhiei Antohiei ce dețin funcții publice în statul libanez și a subliniat cât de important este ca mărturia ortodoxă să fie prezentă în viața socială și politică a țării și să ofere soluții la provocările cu care se confruntă cetățenii.

De asemenea, în cadrul întrunirii au fost prezentate mai multe rapoarte referitoare la viața bisericească din anul 2016 privind:

activitatea pastorală, spirituală și socială din cadrul eparhiilor Patriarhiei Antiohiei din Siria și Liban, dar și din Diaspora. S-a reiterat nevoia de a-i sprijini pe toți fiii duhovnicești să rămână aproape de Biserică și de Hristos spre a păstra vie mărturisirea ortodoxă indiferent de locul unde activează în viața de zi cu zi;

evoluția lumii ortodoxe în contextul Sinodului din Creta și rolul pe care îl are Patriarhia Antiohiei în Biserica Ortodoxă;

activitatea ecumenică și dialogul catolic – ortodox în cadrul lucrărilor Consiliului Bisericilor din Orientul Mijlociu. S-a reiterat importanța dialogului cu lumea creștină și rolul Antiohiei, ce este deschisă spre a depăși dificultățile cu care se confruntă o mărturisire creștină comună în lumea modernă ce implică schimbări rapide, precum şi nevoia de a avea o atitudine comună bazată pe cuvântul Evangheliei lui Hristos;

situația dificilă a fiilor duhovnicești ce trăiesc în zone de război, în special în Siria. Continuarea activităților umanitare pe care Patriarhia Antiohiei le-a dezvoltat prin diferitele sale departamente spre a ameliora condițiile de viață a celor ce se află în suferință.

situaţia Mitropoliei de Alep care se află acum, după lupta de eliberare a orașului, într-o situație foarte dificilă din pricina distrugerilor pricinuite de război. În raport se arată că cei mai mulți dintre cetățenii din Alep se află la limita subzistenței neavând acces la facilitățile de bază în privința asigurării unui trai decent în ce privește hrana, sănătatea sau educația. În acest sens se face apel la comunitatea internațională spre a interveni în criza siriană pentru încetarea focului și restabilirea păcii, căci poporul sirian nu își dorește alimentarea acestui conflict ce durează de mai bine de 6 ani, ci dorește de a trăi în libertate și cu demnitate așa cum a făcut-o în decursul istoriei sale.

S-a reamintit că este nevoie de un efort mai implicat al lumii internaționale în ceea ce privește aflarea situației celor doi episcopi răpiți de mai bine de 4 ani: Pavel Yazigi și Ioan Ibrahim.

Ierarhii întruniţi în sinod au salut faptul că Republica Libaneză și-a desemnat un președinte după o lungă perioadă de instabilitate politică și au subliniat importanța respectării Constituției în ceea ce privește legea electorală. Totodată a arătat că Parlamentul Libanez și intreaga conducere a țării trebuie să lucreze mult mai eficient în combaterea corupției și creării unor condiții de trai decente pentru toți cetățenii libanezi

A fost prezentată, în cadrul unui raport, situația creștinilor din diferite zone ale lumii unde aceștia sunt prigoniți. În acest sens au fost condamnate atacurile asupra creștinilor din Irak și Egipt, precum şi acțiunile extremiste care au loc în mai multe părți ale lumii prin prisma terorismului ce amenință din ce în ce mai mult lumea actuală

În final a fost prezentat un studiu privind sacralitatea sfinților și lumea de astăzi și nevoia de a urma exemplul acestora „căci scris este fiți sfinți pentru ca Eu sfânt sunt” (1 Petru 1:16).

Sursa: basilica.ro [http://basilica.ro/patriarhia-antiohiei-%E2%94%82-6-10-iunie-2017-sfantul-sinod-s-a-intrunit-in-sedinta-de-lucru/]
Share