Proiect cu finanţare europeană pentru restaurarea unui locaş de cult câştigat în Arhiepiscopia Alba Iuliei

27 Iunie 2017
Imaginea a fost ștearsă.„Mare eşti Doamne şi minunate sunt lucrurile Tale şi nici un cuvânt nu este îndeajuns spre lauda minunilor Tale!”(din Rugăciunea la slujba sfinţirii aghiasmei celei mari - Molitfelnic).

Spre slava lui Dumnezeu, cu rugăciunile Maicii Domnului, a tuturor sfinţilor şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale, Părinte Irineu, Arhiepiscopul nostru de Alba Iulia, s-a demarat în anul 2012 la iniţiativa subsemnatului şi sprijinit permanent de specialişti, care s-au format într-o echipă de colaboratori din mai multe judeţe (Bucureşti, Braşov, Harghita, Cluj, Suceava şi Alba), proiectul de restaurare a bisericuţei „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil”din Satul Geogel, Comuna Ponor, Jud. Alba.

Acest locaş de cult este construit din lemn cu altar din piatră (în 1751 partea de lemn, iar altarul de piatră în 1870), fiind declarată Monument Istoric în anul 1955. Pictura murală a acestui deosebit monument istoric datează de la 1756 zugrav Ioan de Beriu, respectiv 1770 Tobias Popa Gheorghe, iar altarul de piatră construit ulterior a fost pictat de un zugrav a cărui urmă s-a pierdut în negura timpului rămânând cunoscut doar ca un anume „Ioan din Aiud”. Obiectivul de patrimoniu naţional face parte dintre foarte puţinele biserici pictate de zugravii amintiţi, care mai dăinuie şi în care se slujeşte constant. Arhitectura bisericii – altar de piatră, naos, pronaos şi tindă din lemn – conferă acesteia unicitate şi o aduce în atenţia specialiştilor considerându-o „unică în România” şi „un giuvaier al credinţei strămoşeşti”.

După mai multe sfătuiri cu Înaltpreasfinţia Sa, Părinte Irineu, despre posibilităţile de a salva această bisericuţă şi încurajat de îndemnul Mântuitorului: „Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide. Că oricine cere ia, cel care caută află şi celui ce bate i se va deschide” (Mt. 7, 7-8), am decis să demarăm un proiect de restaurare a bisericuţei prin accesare de fonduri europene. Cu toate că lucrurile nu s-au pornit aşa cum le speram, căci s-au ivit foarte multe greutăţi pe care nu le luasem în calcul, ne-am îmbărbătat de cuvintele Mântuitorului: „În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea” (In. 16,33). Ajutorul lui Dumnezeu nu a întârziat să apară, trimiţându-ne în cale oameni iubitori de cele sfinte şi de frumos, care ne-au încurajat, sfătuit şi sprijinit, realizându-se astfel dosarul de restaurare cu toate documentele necesare. Demersurile au fost lungi şi anevoioase, trebuind ca uneori în curs de o zi sau două să rezolvăm anumite cerinţe foarte delicate, însă ne-am dedicat unui singur ţel: să salvăm bisericuţa moşilor şi strămoşilor noştri, fără a mai pune seama pe sănătate, oboseală, griji şi alte responsabilităţi.

Ne-am străduit să facem cunoscute atât acest „colţ de Rai” în care trăiesc oameni deosebiţi, cât mai ales obiectivul duhovnicesc de patrimoniu din această zonă a judeţului Alba prin numeroase căi, dintre care amintim cele mai importante: două emisiuni la Televiziunea Trinitas Tv Preoţi misionari în parohii sărace (2015), reportaj la Radio Reîntregirea Călător prin Alba (2016) şi lansarea unui volum monografic aniversar apărut la Editura Reîntregirea: Preot Paşcanu Daniel, Paşcanu Roxana, O istorie vie a credinţei pe meleagurile muntoase ale Apusenilor de Sud – peste 260 de ani de viaţă religioasă neîntreruptă. Monografia Parohiei Ortodoxe Române Geogel. Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, construită în 1751 şi pictată în 1756 (septembrie 2016). Toată această muncă a contribuit la obţinerea succesului mult aşteptat.

În data de 15 iunie 2017 am primit vestea că toate eforturile depuse în toţi aceşti ani au fost încununate prin câştigarea finanţării din fonduri europene a restaurării obiectivului nostru. Semnarea în 21.06.2017 a finanţării proiectului, de către subsemnatul ca şi preot împuternicit de Înalpreasfinţia Sa Părinte Irineu, pentru realizarea acestei lucrări, deschide o altă etapă înaintea noastră cu mult mai grea decât prima, aceea a implementării, altfel spus a muncii propriu-zise la monumentul istoric.

Nădăjduim ca şi pe mai departe să ne bucurăm de ajutorul lui Dumnezeu şi de sprijinul tuturor colaboratorilor, pentru că adevărata încununare a eforturilor noastre va fi finalizarea lucrărilor de restaurare, când vom putea exclama cu Proorocul David: „Cât s-au mărit lucrurile Tale, Doamne, toate cu înţelepciune le-ai făcut” (Ps. 103,25).

Pr. Paşcanu Daniel

Autor foto: Ţetcu Mircea Rareş
Share