Biserica îl pomeneşte astăzi pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul

12 Mai 2014
Biserica noastră îl pomeneşte astăzi, 12 mai, pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul. Acesta s-a născut în Ţara Românească în secolul al XVII-lea, într-o familie de creştini nobili şi bogaţi. În timpul incursiunilor militare peste Dunăre ale sultanului Mahomed al IV-lea, în urma revoltei împotriva turcilor din anul 1662, pe timpul voievodului Mihnea, la vârsta de 15 ani ajunge rob la turci. Pe drumul spre Constantinopol, un păgân l-a cumpărat şi l-a dus la casa sa. Apărându-şi demnitatea şi curăţia, Ioan a fugit de la acesta, iar musulmanul, încercând să-l împiedice, şi-a pierdut viaţa. Păzitorii robilor, aflând despre acest fapt l-au pus în lanţuri şi l-au dus la Constantinopol, fiind dat în stăpânirea soţiei celui ucis. Aceasta a fost impresionată de frumuseţea tânărului şi i-a făgăduit că dacă va renunţa la credinţa în Hristos, îl va lua de bărbat. După 2 ani de refuz, a fost dat pe mâna autorităţilor cetăţii şi aruncat în temniţă. A fost supus la diverse chinuri, iar in cele din urmă spânzurat, în locul numit Parmak-Kapî din vechiul oraş, lângă marele bazar al neguţătorilor, la 12 mai 1662.

Viaţa Sfântului Ioan Valahul a fost scrisă de învăţatul grec Ioan Cariofil şi a fost tipărită la Veneţia de Sfântul Nicodim Aghioritul. Pentru prima dată, numele sfântului apare menţionat în mineiele româneşti începând cu ediţia din anul 1846, tipărită la Mănăstirea Neamţ.

În anul 1950 Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât ca acest mucenic să fie cinstit în întreaga Biserică Ortodoxă Română. Generalizarea solemnă a cultului Sfântului Mucenic Ioan Valahul s-a făcut în octombrie 1955.
Share