Școala Internațională de Vară a Doctoranzilor Teologi 2017

12 Iulie 2017
Imaginea a fost ștearsă.Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în această perioadă, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Sighișoara, a avut loc a cincea ediție a Școlii Internaționale de Vară a Doctoranzilor Teologi (SIVDT 2017). Având în vedere faptul că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a stabilit ca în acest an să omagieze sfintele icoane, iconarii și pictorii bisericești, organizatorii evenimentului au stabilit următoare temă de discuție și dezbatere: Icoană și misiune. Relația dintre chip și imagine în societatea actuală.

Sub îndrumarea părintelui Prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a unor părinți profesori de la facultatea de teologie bălgrădeană, dar și a unor invitați din țară și din străinătate, aproximativ 40 de doctoranzi teologi din întreaga țară au putut să audieze cursuri tematice pregătite de părinții profesori, dar și să prezinte, la rândul lor, studiile personale privind tema aleasă pentru actuala ediție.

Fiecare zi a debutat cu participarea la sfintele slujbele oficiate de către viețuitorii mănăstirii, iar după micul dejun, toți participanții au asistat la ședința în plen. Luni dimineața, părintele Mihai Himcinschi, în calitate de organizator, a ținut cuvântul de deschidere, prezentând în linii mari obiectivele acestei Școli Internaționale de Vară și acordând cuvântul părintelui stareț al mănăstirii, Arhimandrit Ghelasie Țepeș, pentru a ura bun venit, dar și pentru a rosti un scurt cuvânt de învățătură.

În plan general, programul ediției actuale a evenimentului a avut, pentru fiecare zi, două părți de desfășurare a discuțiilor. În prima parte a zilei, părinții profesori și invitații au susținut cursuri sau prelegeri cu caracter educativ pentru doctoranzi, urmând ca la final să se contureze dezbateri pe marginea întrebărilor puse de cei prezenți în sală. În a doua parte a zilei, fiecare teolog doctorand a avut la dispoziție un timp alocat în vederea prezentării unui studiu pe tema aleasă de organizatori. Evident că discuțiile dintre profesori și doctoranzi nu s-au oprit doar în cadrul solemn al programului, ci au continuat și în pauze sau în timpul liber, ceea ce denotă faptul că acest eveniment anual aduce un mare beneficiu și un plus de vigoare în cadrul cercetării teologice.

Invitatul special din acest an a fost domnul Prof. univ. dr. Pablo Argarate, din Graz (Austria), care a susținut un curs cu titlul: Există locuri sfinte și pământ sfânt? Domnia sa a avut o prezentare innedită ce a fost savurată intelectual de cei prezenți și amplu discutată. Evident că și cursurile desfășurate de ceilalți părinți profesori au atras atenția doctoranzilor și au incitat la dezbateri. În acest sens, trebuie să menționăm numele părinților profesori și titlul comunicării susținute: Pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi (Iconologie și misiune), Pr. prof, univ. dr. Emil Jurcan (Imaginea sacră în marile religii ale lumii), Pr. conf. univ. dr. Dumitru Vanca (Workshop: Publicarea și publicațiile științifice. Ce și cum publicăm?), Pr. conf. univ. dr. Nicolae Jan (Arca noetică și spațiul iconic al tradiției dinamice ecleziale), Pr. lect. univ. dr. Lucian Colda (Eucharistia consummata vs. adoratio eucharistica: realismul euharistic patristic și consecințele nebănuite ale crizei iconoclaste în teologia latină. Implicații actuale) și Asist. univ. dr. Răzvan Brudiu (Icoana Bunei-Vestiri. Felul în care Dumnezeu a ales să descopere lumii începutul mântuirii).

Cu siguranță, și actuala ediție a Școlii Internaționale de Vară a Doctoranzilor Teologii a reușit și să îmbine perfect activitatea culturală și cea duhovnicească, dar și să traseze noi direcții și perspective privind cercetarea doctorală în domeniul teologiei ortodoxe.

Drd. Andrei Motora
Share