Slujire arhierească la hramul Mănăstirii de la Poșaga, protopopiatul Câmpeni

În ziua praznicului Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la hramul Mănăstirii de la Poșaga. Cu acest prilej, Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a celebrat Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură. În cadrul sfintei slujbe, diaconul Horațiu Botar a fost hirotonit preot pe seama parohiei Bucium-Poieni, protopopiatul Câmpeni. În cuvântul de învățătură pe care l-a sădit în sufletul numeroșilor pelerini care au fost prezenți la hramul acestui așezământ monahal, Ierarhul Alba Iuliei a spus următoarele:

„Odinioară, noi ne aflam sub blestem și sub păcat și nu puteam să așteptăm nimic de la Dumnezeul Cel Drept și Sfânt, decât pierzare veșnică. Însă, în iubirea Sa nemărginită, Tatăl ceresc S-a îndurat de noi și L-a trimis în lume pe Fiul Său Cel Unul-Născut să pătimească și să moară pentru noi, ca noi prin credința în El să primim deplina iertare a păcatelor și viața cea nouă și netrecătoare. Prin lucrarea Sa de mântuire, Hristos ne-a scos din starea veche a lui Adam și ne-a transferat într-o stare nouă, ne-a smuls de sub blestem și ne-a așezat sub har.

Noi am cedat să mai fim sclavi ai diavolului și ai păcatului și am primit acea viață care este în Dumnezeu-Tatăl și care ne-a fost arătată deplin prin Învierea lui Hristos plină de biruință, așa cum cântăm de Sfintele Paști că «din moarte la viață și de pe pământ la cer Hristos-Dumnezeu ne-a trecut pe noi». Conștienți de ceea ce Hristos a făcut pentru noi, suntem plini de bucurie și de fericire, încât pe bună dreptate putem exclama: Doamne, bine ne este nouă să fim creștini! Doamne, bine este nouă să fim aici, pe Taborul luminos al Bisericii Tale!”.

În continuare, soborul de preoți și diaconi, în frunte cu arhiereul nostru, urmat de poporul dreptcredincios, s-a îndreptat spre noul paraclis, situat lângă un izvor din apropierea Sfintei Mănăstiri despre care localnicii spun că are puteri tămăduitoare prin rugăciunile Maicii Domnului. Aici, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a locașului de rugăciune, care a primit hramul „Izvorul Tămăduirii”. Mănăstirea de la Poșaga se află într-o zonă pitorească a Munților Apuseni, în apropiere de cursul Văii Arieșului. Vatra călugărească de aici a fost înființată în anii 1950, de către părintele Arsenie Praja, cunoscut ca și Pustnicul, și de către părintele Ghedeon, parohul de la acea vreme al parohiei Poșaga de Jos. În prezent, acest așezământ monastic se află sub oblăduirea părintelui stareț Teofan Jurca.

Share