ACASĂ LA HOREA

28 August 2017
HORENII DE ACASĂ ȘI DE PRETUTINDENITârgul lemnarilor, ediția a XXII-a, 26-27 august 2017, com. Horea, jud. Alba.

Sâmbătă, 26.08.2017, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a participat la Târgul lemnarilor din com. Horea, jud. Alba, eveniment care se află la cea de-a XXII-a ediție.

Această sărbătoare moțească are rolul de a valorifica și de a promova tradiția moților, munca și îndeletnicirile moștenite de-a lungul secolelor, ca act al trăiniciei și statorniciei lor. Pe acest pământ udat de jertfa eroilor noștri, unde numai iarba crește cu ușurință, moțul și-a câștigat cu grea trudă viața. Chibzuit, priceput și neostenit, el nu se mulțumește doar să-și are ogorul, să crească vite sau să-și țeasă veșminte. Din vremurile cele mai vechi, moțul a fost meșter și băieș, a prelucrat lemn și a căutat aur. Fără instalații perfecționate, dar cu iscusință și răbdare, el și-a creat cu mâinile lui mașinării primitive, care prefac arborii în scânduri și grinzi.

Din 1995 și până astăzi, moții își promovează viața cu obiceiurile și tradițiile lor, în special artele meșteșugărești, pentru care materia de lucru este lemnul. Printre momentele importante ale evenimentului s-au numărat întrecerile specifice ale locului, între meșterii lemnari. Anul acesta s-a desfășurat concursul „Cel mai bun lemnar”, concurs în cadrul căruia meșterii lemnari și-au dezvăluit talentul în arta lemnului prin aruncarea cu toporul, cioplitul în grinzi, tăiatul cu, fierăstrăul, custura și securea, ridicarea bușteanului ș.a. Nu au lipsit de la târg nici preparatele tradiționale degustate de vizitatori. Printre acestea amintim plăcinta moțească cu brânză și tradiționalul balmoș moțesc.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat o slujbă de binecuvântare a celor 22 de căsuțe construite în stil tradițional, din lemn, cu sculpturi specifice zonei, ce deservesc localnicilor în calitate de piață agro-alimentară. Aici moții își expun mărfurile lor, în locuri special amenajate de către Primăria și Consiliul Local Horea.

Evenimentul a continuat apoi cu un moment emoționant, conferirea Titlului de Cetățean de Onoare al comunei Horea, Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Aceasta reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de Primăria Horea Întâistătătorului Eparhiei Alba Iuliei, în semn de recunoștință pentru contribuția adusă la sporirea prestigiului comunei și pentru sprijinul și promovarea valorilor morale și tradiționale ale moților.

În cadrul acestui moment solemn, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, a rostit un frumos cuvânt de învățătură, evidențiind faptul că „acest loc este plin de eroi și legende. Moții, pe vatra formării lor, pe pământul lor străbun, au fost socotiți tolerați și s-au făcut eforturi imense de a fi asimilați. De multe ori au fost forțați să renunțe sau să uite limba lor maternă și să accepte o religie străină de spiritul sau duhul românesc. De aceea, uneori cerul Apusenilor a fost întunecat de topoarele și coasele lor în luptă, iar acest pământ cu codrii verzi de brad și izvoare cristaline, a fost stropit cu sângele lor”.

Tot în cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a denumit Munții Apuseni „Olimpul eroic al poporului român”, i-a felicitat pe organizatorii acestui eveniment și i-a îndemnat pe cei prezenți să iubească Biserica și neamul românesc, trăind sub soare ca români destoinici și creștini autentici.

La acest moment plin de emoție au luat parte preoți de pe Valea Arieșului, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, reprezentanți ai comunităților din Munții Apuseni, precum și foarte mulți credincioși și moți plecați în diferite părți ale țării.

Pr. Sorin Trif, Parohia Trifești, com. Horea.
Share