Festivalul Naţional de Tradiţii şi Obiceiuri Populare „La Porţile Apusenilor”

Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, organizează vineri, 4 mai 2018, cea de-a zecea ediţie a Festivalului Naţional de Tradiţii şi Obiceiuri Populare „La Porţile Apusenilor”.

Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, organizează vineri, 4 mai 2018, cea de-a zecea ediţie a Festivalului Naţional de Tradiţii şi Obiceiuri Populare „La Porţile Apusenilor”. Evenimentul este ediție aniversară și se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918.
Fiind o manifestare de amploare, aceasta cuprinde două părți. Prima parte a festivalului se va desfășura, începând cu ora 14, în Piața Cetății (Parcul Custozza) și reprezintă momentul întâlnirii participanților din toate provinciile istorice, prilej cu care organizatorii oferă un program artistic susținut de soliști vocali, grupuri vocale și ansambluri de dansuri populare românești din Alba. Pe scena amenajată în Piața Cetății vor evolua elevi ai Liceului de Artă „Regina Maria” Alba Iulia și Taraful „Țarina”, grupul „Muguri de tezaur” din Cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia, soliștii Gabriel Bucur, Maria Uțiu, Iulian Bic, Ioana Solea, Alexandru Popescu și Tudor Limbean. Prima parte a festivalului se va încheia cu hora tradițională în care se vor prinde toți participanții provinciilor istorice, urmată de parada portului popular pe traseul Piața Cetății - Casa de Cultură a Sindicatelor.
Partea a doua a evenimentului va debuta cu deschiderea oficială a ediției jubiliare a Festivalului Naţional de Tradiţii şi Obiceiuri Populare „La Porţile Apusenilor”care se va desfășura la Casa de Cultură a Sindicatelor, de la ora 16.
Seara se va încheia cu un spectacol de gală susținut de laureații edițiilor anterioare ale festivalului, formații și soliști care au evoluat în cadrul secțiunilor de interpretare vocală „Dor de cântec” și „Dansuri populare” pe parcursul celor nouă ediții: „Iezerul”, Școala „Mihai Eminescu” Ighiu, „Datina Turdeană”, Școala „Avram Iancu” Turda, „Mugurelul”, Centrul Cultural Câmpia Turzii, „Floricica de pe Prut” din Vetrișoaia, Vaslui, „Obârșii Negreștene” din Negrești, Vaslui, „Izvorașul”, Palatul Copiilor Podu Iloaiei, Iași.
De asemenea, în holul Casei de Cultură a Sindicatelor va fi amenajată o expoziție cu obiecte tradiționale, covoare, ștergare, costume populare românești, expoziție realizată cu sprijinul reprezentanților instituțiilor partenere: Asociația „Datini străbune” Alba Iulia, Expoziția Etnografică Cricău, Palatul Copiilor Alba Iulia, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia, și icoane pe sticlă, desene, obiecte de artizanat realizate de elevii Şcolii „Avram Iancu” din Alba Iulia.
Cu ocazia ediției aniversare a fost editată și broșura „Festival de 10 în 100 de imagini”, care cuprinde selecții din cadrul festivalului. Ajuns la a X-a ediție, acest festival a devenit o tradiţie a Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia, reuşind să se impună în peisajul manifestărilor cultural-artistice de acest gen, atât prin calitatea activităţilor realizate, cât şi prin numărul mare de participanţi din mai multe zone etnofolclorice, dar mai ales datorită susținerii partenerilor implicați, a sponsorilor și a părinților care au contribuit la realizarea acestui proiect de suflet al Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia.
Share