14 Mai 2018
Luni, 14 mai a.c., cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, la Facultatea de Teologie din Alba Iulia au fost deschise lucrările Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă ce se înscriu în tematica anului 2018, declarat de Biserica Ortodoxă Română Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.
Simpozionul Centenarul Unirii Românilor și Europa de Azi. Religie şi geopolitică, găzduit de Facultatea de Teologie Ortodoxă bălgrădeană, aflat la cea de-a XVII-a ediție, și-a propus să rezoneze cu toate vocile care doresc să omagieze acest eveniment major al istoriei noastre, dedicându-i în întregime contribuțiile științifice și lucrările. În acest context se reunesc, la Alba Iulia, nume importante: ierarhi și teologi ai Bisericii noastre, profesori universitari din centre academice de renume din țară și din străinătate, oameni de cultură, clerici, monahi și doctoranzi ai Universității albaiuliene.
Ca și în anii anteriori, debutul a fost marcat de slujba de Te-Deum, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, începând cu ora 9:00, în paraclisul facultății. De la ora 9:30 au fost adresate cuvinte de salut de către oficialitățile locale și județene, dar și de către părintele Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă. Începând cu ora 10:00, în cadrul cuvântului de deschidere, Arhipăstorul nostru a spus: „Unirea Transilvaniei cu Țara Mamă nu a fost o întâmplătoare înfăptuire politică sau războinică, nici un joc abil al diplomației sau opera unei singure generații. Alături de eforturile vitejești ale contemporanilor la actul istoric, de la Alba Iulia, se situează suferințele și aspirațiile celor ce zac în vechi și sfinte morminte. Marea Unire este sinteza tuturor eforturilor de o mie de ani ale celor ce ne-au precedat. Pe toți cei care au luptat și s-au jertfit pentru neam și țara lor trebuie să-i pomenim și să le aducem ofranda recunoștinței noastre sincere și pofunde. De asemenea, avem datoria morală să le urmăm exemplul, dând dovadă de patriotism luminat, muncă creatore și comuniune frățească. Să ne fie clar, că așa cum ne încredințează Părintele nostru Patriarh Daniel «Unirea întărește și înalță un popor»”.
Începând cu ora 16:00 au avut loc prezentările lucrărilor pe ateliere fiind organizate trei paneluri de lucru, în care invitații la simpozion au fost distribuiți potrivit preocupărilor și intereselor științifice.
Marți, începând cu ora 9:00, va avea loc ce-a de-a doua sesiune plenară a Simpozionului, iar de la ora 12:00 va avea loc decernarea titlului de Doctor Honoris Causa doamnei Acad. Ana Blandiana, o personalitate care prin bogata activitate culturală a contribuit la promovarea și păstrarea identității noastre naționale.