Slujire arhierească de Praznicul Înălțării Domnului, la Catedrala Mare din Târgu-Mureș

17 Mai 2018
În ziua Praznicului Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos la cer, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în Catedrala Mare din Târgu Mureș, care și-a serbat hramul.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a spus:
„Să-i mulţumim lui Dumnezeu că a înălţat la cer firea noastră omenească şi a aşezat-o pe Tronul Dumnezeirii, în Persoana lui Hristos, Mijlocitorul nostru la Tatăl. Conştienţi că nu avem pe pământ cetate stătătoare, să căutăm lucrurile de sus, unde se află Hristos, Înaintemergătorul nostru la cer, Căpetenia noastră Care ne-a deschis Raiul. Privind la eroii neamului şi la martirii Bisericii, care s-au jertfit pentru o cauză nobilă, să fim gata a suferi pentru Împărăţia lui Dumnezeu şi pentru triumful binelui, adevărului şi dreptăţii, încredinţaţi că pe calea strâmtă a crucii, putem ajunge în Rai. Să-L rugăm pe Hristos, Cel Înălţat în slavă şi proslăvit, să întărească nădejdea noastră în viitorul veşnic, să ne facă biruitori asupra păcatului, ca numele noastre să fie înscrise în Cartea Vieţii”.
Ziua Praznicului Înălțării Domnului a căpătat pentru creștinii români încă un sens anamnetic, de aceasta dată legat de comemorarea celor care și-au vărsat vitejește sângele pentru apărarea integrității și demnității poporului român. Astfel, după Dumnezeiasca Liturghie, Ierarhul nostru, înconjurat de soborul de preoți și de un număr mare de credincioși, a oficiat slujba de pomenire a eroilor neamului românesc. La final, a avut loc instalarea părintelui protopop Olimpiu Zăhan ca paroh al parohiei Târgu-Mureș VIII.

Share