Slujire arhierească de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena la Mănăstirea Afteia

21 Mai 2018

În ziua de pomenire a Sfinților Împărați Constantin și Elena, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Afteia, protopopiatul Sebeș, cu prilejul serbării hramului acestui așezământ monastic. Arhipăstorul nostru a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, în cadrul căreia, la momentele rânduite, diaconul Alin Lazăr a fost hirotonit preot pe seama parohiei Lunca Ampoiței, protopopiatul Alba Iulia, iar tânărul Dorin Ursu a fost hirotonit diacon.
În finalul cuvântului de învățătură adresat celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Vă îndemn pe toți să fugiți de idolii deșertăciunilor și plăcerilor vinovate și să-L puneți în centrul existenței personale pe Dumnezeul Cel viu și nemuritor, singurul Care ne dă sens și bucurie în timp și în veșnicie. Fie ca Dumnezeu Cel minunat întru Sfinții Săi, pentru rugăciunile Sfinților Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii cerești ai acestei mănăstiri, să vă ierte păcatele, să vă vindece bolile, să vă mângâie sufletul și să vă dăruiască toate cele de folos și de mântuire. Cu dragoste părintească, dimpreună cu Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan vă zic: «Copiilor, nu iubiți lumea, nici cele ce sunt în lume. Fiilor, păziți-vă de idoli». Amin”.
Mănăstirea a fost o veche vatră monahală, înfiinţată încă din secolul al XVI-lea și cunoscută sub numele de Sihăstria din Plăişor. La mijlocul secolului al XVIII-lea, a devenit locul de rugăciune al Sfântului Cuvios Sofronie Mărturisitorul. În această perioadă, mănăstirea a devenit principalul centru pentru apărarea credinţei strămoşeşti împotriva uniatismului, Sfântul Sofronie conducând mişcarea românească din 1759 până în 1761. Mănăstirea a fost dărâmată în anul 1778, iar cu o parte din materialul recuperat a fost construită actuala biserică de lemn din satul Cioara (1798), în care se păstrează numeroase vestigii ale vechiului aşezământ. În 1975 s-a reluat tradiţia monahală întreruptă în 1959. În prezent, stareţul mănăstirii și duhovnicul obștii călugărilor este părintele protosinghel Ioan Paven.


Share