Copiii din aşezămintele sociale ale Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia se pregătesc să devină „Străjeri ai Unirii”

Cei peste o mie de copii ocrotiţi în aşezămintele sociale ale Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia se pregătesc în această perioadă pentru a deveni „Străjeri ai Unirii”. Este vorba despre un proiect al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia dedicat Anului Centenar, proiect care se va finaliza în data de 1 Iunie cu evenimentul intitulat „Ziua Copilului în culori” „1 iunie – Alba Iulia – Capitala Copiilor, Capitala Străjerilor Unirii”. În cadrul acestui eveniment vor fi sărbătoriţi cei peste o mie de copii din aşezămintele sociale din cuprinsul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. De asemenea, prin acest eveniment, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia doreşte să creeze şi un moment special în contextul Centenarului Marii Uniri. La eveniment vor fi invitați și copii din școlile și parohiile din municipiul Alba Iulia, numărul total de participanți ridicându-se la aproape două mii de persoane.
În cadrul proiectului au fost „mobilizaţi” Străjerii Unirii prin instalarea unui steag tricolor în fiecare centru social/sală de clasă și s-a pus la dispoziția fiecărui grup de copii o banderolă cu inscripția „Străjerii Unirii”, care va fi anexată steagului. Din acel moment fiecare centru/clasă a devenit, metaforic, o „Cetate a Străjerilor Unirii”.
Până la sfârşitul lunii mai, copiii, sub coordonarea pedagogilor sau profesorilor vor fi pregătiţi pentru a deveni Străjeri ai Unirii, pregătire care constă în mai multe activități. Astfel, fiecare Cetate şi-a ales un nume şi a conceput un „blazon” propriu, care va fi pus pe steag. Pe toată durata pregătirii, copiii îşi vor însuşi „Salutul Străjerilor Unirii”, care este „Suntem străjerii Unirii !” și Jurământul Străjerilor. De asemenea, în fiecare săptămână vor avea loc ateliere de lucru pentru dezvoltarea abilităților de viață în folosirea armelor Străjerilor Unirii, în legătură directă cu îndemnul Sfântului Apostol Pavel: „Îmbrăcaţi-vă cu toate armele lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotriva uneltirilor diavolului”(Efeseni 6.11), pentru a ne întări „în Domnul şi întru puterea tăriei Lui” ”(Efeseni 6.10) și pentru dobândirea celor 7 virtuți creștine: dreptatea, curajul, stăpânirea de sine, înțelepciunea, credința, nădejdea și dragostea. Și nu în ultimul rând, până în 1 iunie, copiii vor învăţa pe fond muzical „Imnul Străjerilor Unirii – Măi române, românaș” și pașii „Horei Străjerilor Unirii”.
La finalul proiectului, copiii care și-au însușit cunoștințele teoretice și practice vor primi rangul de Străjer al Unirii şi uniforma de Străjer constituită dintr-o panglică tricoloră pe care o vor purta peste cămașa tradițională/cămașa albă la evenimentul de la Alba Iulia din 1 Iunie.
Biroul de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia
Share