24 Mai 2018
Cu binecuvântarea şi prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte IRINEU, Arhiepiscopul Alba Iuliei şi sub directa îndrumare a Părintelui Arhimandrit Melhisedec, Stareţul Mănăstirii Lupşa, în data de 20 Mai la orele 18.00, credincioşii din Parohia Ortodoxă Română Uioara de Jos II au întâmpinat cu bucurie Icoana MÂNGÂIETOAREA adusă în cartierul Ciunga, din oraşul Ocna Mureş. Bucuria acestora a fost una deplină, având în vedere că şi “cealaltă jumătate” a comunităţii – Parohia Ortodoxă Română Uioara de jos I – păstorită de vrednicul Părinte Iconom Stavrofor Ioan Oprean, a fost alături de ei.
După programul stabilit anterior, Icoana Maicii Domnului a fost întâmpinată de către un sobor format din: Pr. Cornel Marcu – Parohia Ocna Mureş I , Pr. Traian Ioan Duda – Parohia Ocna Mureş II, Pr. Vasile Armanca – Parohia Ocna Mureş III, Pr. Cristian Vasiu – Parohia Ocna Mureş IV şi Pr. Mihai Coste – Parohia Micoşlaca.
Credincioşii – veniţi şi din împrejurimi la această sărbătoare sufletească – au fost anunţati de clopotele bisericii, sunete care au marcat sosirea Icoanei. Atunci, la unison, inimile creştinilor şi ale preoţilor au început de freamăte de bucurie sfinţitoare. Apoi, icoana PARAMYTHIA a fost purtată în jurul bisericii, pe rând, de cei cinci monahi care l-au însoţit pe Părintele Stareţ. A urmat intarea în biserică şi aşezarea ei pe postamentul pregătit dinainte. Un moment ce trebuie amintit este cel al răspunsurilor date la slujba Paraclisului Maicii Domnului de către monahii Mănăstirii Lupşa. Din rânduiala mănăstirească, împletită cu liniştea adusă sufletelor celor prezenţi de Maica Domnului, reieşea setea de reîmprospătare harică a omului secularizat, care uitase complet de grija cea lumească. Şi, ca această metamorfozare sufletească să fie deplină, după Paraclis a urmat Taina Sfântului Maslu.
Liturgic, acţiunea a continuat a doua zi, în data de 21 Mai, când a fost săvârşită slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie. Aşa cum bine a rostit părintele Stareţ, în cuvântul de învăţătură, şi seara, după Sfântul Maslu, şi a doua zi, după Sfânta Liturghie, Sfinţii Împăraţi întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa, Elena, au mijlocit în faţa Maicii Domnului, ca această dorinţă să devină realitate. Spunea părintele: “Aşa cum Sfânta Împărăteasă Elena s-a bucurat de aflarea Cinstitei Cruci, aşa şi cei prezenţi să se bucure de prezenţa faptică şi harică a Icoanei MÂNGÂIETOAREA în mijlocul lor. Aşa cum Sfântul Împărat Constantin a ţinut la credinţa creştină, căreia i-a dat libertate de exprimare şi a propovăduit cuvântul lui Hristos în momentele de restrişte, aşa şi noi, cei de azi, să ţinem cu tărie la credinţa noastră strămoşească şi să o îmbogăţim cu faptele noastre”.
Şi, într-adevăr, au fost momente unice de bucurie şi de mângâiere sufletească trăite de fiecare om părtaş la întâlnirea cu PARAMYTHIA!!!
Nouă, celor care am fost martorii şi împlinitorii acestui gând, nu ne rămâne decât să rostim: “Apărătoare Doamnă, pentru biruinţă, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi”(Condac Acatistul Bunei Vestiri).
Pr. Constantin Purcaru