Slujire arhierească în Catedrala Reîntregirii la Praznicul Cincizecimii

27 Mai 2018


În ziua Praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, numit și Duminica Rusaliilor sau a Cincizecimii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, în prezența numeroșilor credincioși albaiulieni. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Dorin Ursu a fost hirotonit preot pe seama parohiei Presaca Ampoiului, protopopiatul Alba Iulia.
În finalul cuvântului de învățătură rostit cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „Să-L invocăm pe Duhul Sfânt mereu întru noi, fiindcă El este singurul Care ne poate lumina, ne poate purifica și ne poate inspira spre a lucra virtuțile morale și faptele bune. Mângâietorul dumnezeiesc vrea să ne elibereze de orice duh lumesc și superficial, să ne elibereze de toate pasiunile care ne robesc și ne țin închiși într-o repetiție monotonă. Când vine Acesta, monotonia și plictiseala dispar și se instalează sensul, noutatea și prospețimea în existența noastră”.
După săvârșirea Liturghiei, Arhipăstorul Alba Iuliei a oficiat Vecernia plecării genunchilor, la care au fost citite cele șapte rugăciuni speciale către Preasfânta Treime, amintind de cele șapte daruri ale Duhului Sfânt, revărsate peste Sfinții Apostoli și peste ucenici în ziua Cincizecimii, apoi a binecuvântat ramurile de nuc și spicele de grâu, care mai apoi au fost împărțite credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie. Aceste ramuri simbolizează limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos, trimişi de El să binevestească Evanghelia Sa în limbi diferite la toate neamurile.
De Rusalii, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Pogorârea Sfântului Duh în chip de limbi de foc peste Sfinţii Apostoli. Acest praznic este sărbătorit întotdeauna duminica, la 10 zile după Înălţarea Domnului şi la 50 de zile după Paşti. Totodată, această zi este sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, căci atunci, în urma predicii Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism ca la trei mii de suflete, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim.
Rusaliile constituie cea mai veche sărbătoare creştină împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea Sfinţilor Apostoli. Începând cu această zi, se rosteşte rugăciunea Împărate ceresc, rugăciune care nu se spune în perioada de la Paşti până la Rusalii. Prin această rugăciune care se rosteşte la începutul fiecărei slujbe în Biserica Ortodoxă se arată că fiecare credincios e chemat să trăiască o Cincizecime perpetuă.

Share