Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, miercuri, 30 mai a.c., a avut loc Întâlnirea municipală a tinerilor din Târnăveni, ediția a VII-a. Evenimentul, organizat de Protopopiatul Târnăveni prin Grupul de inițiativă pentru misiune și tineret, în colaborare cu Colegiul Tehnic și Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” din Târnăveni, s-a desfășurat anul acesta la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureș, tematica întâlnirii Jertfa eroilor români- temelia României Mari, gravitând în jurul temei centrale a Anului Centenar 2018, proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.
Localitatea Oarba de Mureș este cunoscută ca fiind locul unde, în urmă cu aproape 74 ani (17 septembrie – 18 octombrie 1944) s-a purtat cea mai grea bătălie pe teritoriu românesc din istoria celui de-al doilea război mondial, 11.000 de soldați români plătind cu prețul vieții forţarea Mureşului şi cucerirea pozițiilor germane pe dealul Sângeorgiu, pentru eliberarea Ardealului de Nord.
Evenimentul a debutat cu slujba parastasului pentru eroi, oficiată de un sobor de preoți, condus de P.C. Părinte Protopop, Sergiu-Mihail Dumitru, care, în continuare, a susținut un cuvânt de elogiu adus eroilor ce și-au dat viața „pentru apărarea patriei, a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român”.
Întâlnirea s-a bucurat de prezența în mijlocul tinerilor a Domnului Colonel Sergiu Colceriu, Comandantul Comenduirii Garnizoanei Târgu Mureș, care a vorbit despre veteranii de război și eroii Armatei Române, căzuți pe câmpurile de luptă pentru conturarea României Întregite. Domnia sa a amintit în acest sens că Epopeea Oarba de Mureș, așa cum a fost ea denumită de istoricii militari, a reprezentat „una dintre cele mai tragice pagini scrise de ostaşii români în cronica eroică de eliberare a Transilvaniei”.
Elevii Darius Șerban, de la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu”și Gabor Ramona, de la Colegiul Tehnic Târnăveni, au susținut două esee având ca teme Centenarul Marii Uniri, respectiv Oarba de Mureș - un act al jertfelniciei eroilor români.
Întâlnirea s-a încheiat cu vizitarea Bisericii „Înălțarea Domnului” din localitate.
Pe durata acestei manifestări, participanții au reflectat asupra necesității de a păstra vie memoria bravilor noștri înaintași, ctitori ai veșniciei românești, care s-au jertfit pentru apărarea unității neamului și a credinței strămoșești, spre a contura identitatea națională a Românei Mari, libere și demne.
Pr. Silviu Jimborean