1 Iunie 2018
Cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu Arhiepiscop Irineu s-a aflat în mijlocul celor peste o mie de copii ocrotiți în așezămintele sociale și în centrele educaționale ale Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Într-o frumoasă tradiție, și în acest an Asociația Filantropia Ortodoxă și Eparhia Alba Iuliei au organizat un eveniment de suflet dedicat copiilor. Evenimentul, ajuns la cea de-a XII-a ediție, s-a desfășurat sub genericul „Ziua Copilului în culori. 1 iunie – Alba Iulia – Capitala Copiilor, Capitala Străjerilor Unirii”.
Începând cu ora 10:00, copiii și tinerii, sosiți din întreg cuprinsul Arhiepiscopiei, îmbrăcați în costume tradiționale și purtând numeroase stindarde tricolore, au luat parte la slujba de Te-Deum, oficiată de Ierarhul nostru, în Catedrala Reîntregirii. La finalul momentului de rugăciune, Părintele Arhiepiscop Irineu a rostit un vibrant cuvânt de învățătură, în care a vorbit celor mici despre istoria și importanța tricolorului românesc. Înaltpreasfinția Sa a amintit de entuziasmul mulțimilor care se îndreptau, în 1918, spre Alba Iulia, purtând cu mândrie și responsabilitate drapelul național, și de jertfele înaintașilor noștri realizate sub semnul steagului tricolor.
În finalul cuvântului rostit cu acest prilej, Chiriarhul Alba Iuliei a spus: „Educația creștină și patriotică este necesară în familie, în școală și în Biserică. Părinții, profesorii și preoții au datoria să insufle copiilor și tinerilor imboldul de a fi credincioși și virtuoși, în mijlocul unei societăți secularizate și degradate. Dar, pe lângă credință și evlavie, este folositor să le sădim în suflete patriotismul luminat, fiindcă numai așa vor putea ei contribui efectiv la binele neamului nostru românesc. Filosoful grec Epictet spunea: «Conducători ai cetății, nu vă îngrijiți de construirea cetății! Construiți mai întâi oameni și toate se vor rezolva de la sine». Înțelegem, deci, cât de importantă este formarea spiritual-morală și patriotic-cetățenească. O astfel de formare au avut sfinții români și elitele autohtone, a căror educație era bazată pe credință și cultură, pe responsabilitate și comuniune. Iată, dragi copii, modelele adevărate pe care trebuie să le urmați în acest veac al zeităților false”.
În continuare, copiii s-au îndreptat, pe acordurile Fanfarei Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, spre esplanada de lângă Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina, unde și-au dat frățește mâinile, prinzându-se într-o mare horă a Străjerilor Unirii. Un moment emoționant, creat de cei mici, a fost reprezentat de răspunsurile pline de curaj și forță inocentă pe care aceștia le-au dat unor întrebări existențiale: „Cum stai tu în fața fricii? – Capul sus, privirea sus!; Unde vrei tu să ajungi? – Sus, sus, cât mai sus!; Ce faci când visu-i năruit? – Genunchii jos, inima sus!; Dar când ura te doboară? – Las iertarea să mă învie!; Ești prea mic? – Nu! Am inima mare!; Ești prăbușit la pământ? – Nu! Învăț să zbor!; Unde vrei tu să ajungi? – Sus, sus, cât mai sus!”. În finalul evenimentului, au fost înălțat în văzduh, de către copii, un imens tricolor format din baloane ca simbol al împărtășirii întregii lumi a inocenței, dragostei și credinței copiilor.