Slujire arhierească la Mănăstirea „Toţi Sfinţii” de la Caşva, protopopiatul Reghin

3 Iunie 2018



În ultima duminică din perioada Penticostarului sau duminica întâi după Rusalii, numită a Tuturor Sfinţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor pelerini de la Mănăstirea Toţi Sfinţii de la Caşva, protopopiatul Reghin, care şi-a serbat hramul. Arhipăstorul nostru a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, în cadrul căreia, la momentul rânduit, tânărul Antoniu Rusu a fost hirotonit diacon.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți la sărbătoarea acestei vetre monahale, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „Viața omului pe pământ este un miracol, însă pătrunderea sensului acestei vieți este un miracol însutit. Iată de ce marele scriitor F.M. Dostoievski spunea: «Taina vieții omenești constă nu în a trăi, ci în a ști de ce trăiești». Mulți știu că există «minune că ești, minune că sunt», cum zice Nichita Stănescu, dar nu este suficient să știi că exiști, dacă tu nu ai primit un răspuns la întrebarea de ce exist?. Un dicton latin spune: «Cogito ergo sum», (Cuget, deci exist). Nu este de ajuns. Viața aceasta pământească nu este pur și simplu mâncare și băutură, secvențe de tristețe și de bucurie, succesiune de săptămâni și week-end-uri, naștere, cununie și înmormântare. Viața are un sens. Destinul omului este etern. Scopul primordial al vieții noastre este să-L cunoaștem, să-L iubim și să-L slujim pe Dumnezeu. Toate acestea ne aduc mântuirea sufletului, ținta supremă a existenței umane”.
Mănăstirea Caşva are o tradiţie istorică bogată, fiind unul dintre primele aşezăminte monahale din aceste locuri. Construită pe partea stângă a Văii Gurghiului, sub dealul Dumbrăviţa, mănăstirea exista în anul 1473, când stareţul şi călugării de la o altă mănăstire din Moldova s-au refugiat aici din cauza invaziilor tătăreşti sau turceşti. Aşezământul a fost distrus în 6 decembrie 1761 de armata generalului austriac Bukov. La 18 martie 1994, a fost pusă piatra de temelie, iar în 1995, în ziua a doua de Crăciun, a fost sfinţit paraclisul. În 1996 a fost începută construcţia corpului de chilii şi a bisericii. Aici a avut loc, în 2008, proclamarea canonizării Sfântului Simeon de la Pângăraţi.
Obștea monahală de la Cașva se află sub oblăduirea maicii starețe monahia Neonila Antonoiu și sub îndrumarea spirituală a părintelui duhovnic protosinghel Ilie Pop.

Share