Conferință pastoral-misionară în protopopiatele Alba Iulia și Sebeș

Vineri, 15 iunie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu s-a aflat în mijlocul preoților din protopopiatul Alba Iulia și din protopopiatul Sebeș, reuniți în Cetatea Marii Uniri, cu ocazia organizării conferinței pastoral-misionare de primăvară. Lucrările conferinței s-au desfășurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și au debutat cu săvârșirea slujbei de Te-Deum în capela a instituției de învățământ teologic, după care în Aula „Dumitru Stăniloae” a avut loc prezentarea referatelor de către părinții din cele două protoierii.

În contextul Anului omagial al unității de credință și de neam, conferințele pastoral-misionare de primăvară, organizate în cuprinsul Eparhiei noastre, s-au desfășurat sub genericul Identitatea și unitatea națională și spirituală a românilor. Subiectele abordate au acoperit o mare parte din planul cadru al tematicii Anului omagial stabilit de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Referatele susținute de către preacucernicii părinți au urmărit abordarea a trei direcții de cercetare și reflecție privind unitatea și identitatea de credință și de neam a poporului român de pretutindeni. În primul rând, s-a vorbit multe despre importanța capitală a Bisericii Ortodoxe în promovarea și păstrarea unității de credință și de neam a românilor. Astfel, au fost surprinse diferite nuanțe legate de răspândirea creștinismul în spațiul carpato-danubiano-pontic și etnogeneza poporului nostru roman, despre instituția Bisericii și păstorii sufletești ca sfetnici ai vieții obștești și despre aspirațiile de unitate națională ale culturii bisericești.

În al doilea rând, conferențiarii au prezentat aspecte referitoare la identitatea națională și conștiința eclesială românească, subliniind fundamentele identității noastre etnice și spirituale, identificând elementele esențiale ale conservării și întăririi conștiinței eclesiale a românilor și evidențiind rolul Bisericii ca partenere fidel al Statului în realizarea unității naționale.

În al treilea rând au fost surprinse mai multe provocări de ordin pastoral într-o societate multiconfesională și multietnică. Printre aceste provocări pot fi amintite: curentele filosofice și ideologiile politice seculare (din trecut și prezent), eterogenizarea etnică și confesională contemporană și cosmopolitismul actual și fenomenul migraționist.

Share