Slujire arhierească în parohia Pianu de Jos, protopopiatul Sebeș

În Duminica a 3-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Pianu de Jos, din protopopiatul Sebeș. Comunitatea dreptcredincioșilor din această localitate este păstorită, începând cu anul 1983, de către părintele Mircea Gheorghe Rusu .

Arhipăstorul nostru a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, tânărul Mihai Ciacîru a fost hirotonit diacon. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „Noi știm că există un Părinte bun Care a creat lumea și dă omului pâinea cea de toate zilele. Știm că fără voia Lui nici un fir de păr nu se clatină din capul nostru și că El toate le rânduiește spre binele nostru. De aceea, trebuie să avem convingerea că bunul Dumnezeu, Care a hrănit cu mană pe evrei în pustie, timp de 40 de ani, Care l-a scăpat pe Iosif din temniță, l-a apărat pe profetul Daniel de dinții leilor și a săturat cinci mii de bărbați în pustie cu cinci pâini și doi pești, cu siguranță se va îngriji și de noi. Cei ce-L caută pe Dumnezeu Atotțiitorul cu prioritate și pun pe primul loc pe El și Legea Sa vor simți că El le stă alături și îi face să trăiască într-un miracol permanent. Aceasta o dorește Domnul de la noi, drept pentru care în Evanghelia de astăzi ne spune: «Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, și toate celelalte se vor adăuga vouă»”.

Biserica parohiei din Pianu de Jos are prima atestare documentară în anul 1717, dovada fiind inscripția găsită pe clopotul cel mic „Gloria in excelsis Deo, anno 1717”. Cel mai vechi antimis păstrat datează din anul 1762, din timpul Episcopului Dionisie Novacovici.

Share