24 Iunie 2018
În duminica a IV-a după Rusalii, când, în acest an, Biserica noastră a sărbătorit Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul”, așezată într-o frumoasă zonă a municipiului nostru. Prezența Arhipăstorului nostru a fost prilejuită de serbarea hramului acestui așezământ monastic. Chiriarhul Alba Iuliei a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Mihai Ciacîru a fost hirotonit preot pe seama parohiei Bahnea, protopopiatul Târnăveni.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „Iubiții mei, pentru viața noastră sufletească, rugăciunea ar trebui să fie ca pâinea pe care o mâncăm, ca aerul pe care îl respirăm și ca apa pe care o bem. Niciodată omul nu este mai mare decât atunci când se roagă, fiindcă prin rugăciune vorbește cu Împăratul universului și cu Sfinții Lui. Dacă, după sfatul Sfântului Apostol Pavel, noi am petrece într-o rugăciune necurmată, viața noastră ar fi o lungă zi de sărbătoare. În rugăciune se trăiește preludiul vieții eterne, iar noi avem primele parfumuri ale Patriei de sus, după care năzuim și în care sperăm să ajungem. De aceea, se cuvine să-I mulțumim lui Dumnezeu că ne-a oferit privilegiul de a vorbi cu El prin rugăciune. Totodată, este bine să-L ascultăm pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos Care zice: «Toate pe care le veți cere de la Tatăl, în numele Meu, le veți primi. Până acuma n-ați cerut nimic în numele Meu. Cereți și veți primi, ca bucuria voastră să fie deplină»”.
Acest așezământ monahal, condus în prezent de părintele stareț Ioan Cojanu, a fost înființat în anul 1937, la aproximativ 2 km de reşedinţa episcopală, de Preasfinţitul Dr. Ioan Stroia, Episcop general al Armatei, ca schit, având hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. La 24 iunie 1948, cu prilejul hramului, Episcopul Nicolae Colan al Clujului, sub jurisdicţia căruia se afla atunci schitul, a pus piatra de temelie pentru o biserică ce urma să fie ridicată pe platoul dintre paraclis şi mormintele episcopilor, dar nu s-a realizat decât fundaţia până la nivelul solului. Datorită noilor autorităţi de stat nu s-a putut continua construirea bisericii, ci, mai mult, s-a căutat desfiinţarea schitului. În anul 1966 schitul condus, pe atunci, de părintele Grigorie care a fost obligat să plece împreună cu obştea la Mănăstirea Sihăstria. În 1989. s-a adus o bisericuţă de lemn construită în 1768, din satul Acmariu, aparţinător comunei Blandiana, iar în anul 1990. a fost luată hotărârea ca viaţa spirituală a acestui aşezământ monahal să fie refăcută, emiţându-se decizia de reînfiinţare, de data aceasta, cu statut de mănăstire: Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul. În anul 1994, mănăstirea a fost mutată în locația actuală, de la poalele dealului Mamut din Alba Iulia, fiind resfințită în anul 2001, după ce biserica de lemn a fost împodobită cu pictură în stil bizantin. În prezent, se desfășoară lucrările de zidire a unei noi biserici, mai încăpătoare, ca urmare a numărului crescând de credincioși și pelerini ce poposesc aici.