Festival de muzică sacră, la Catedrala Reîntregirii

25 Iunie 2018

Duminică, 24 iunie a.c., cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, s-a desfășurat ediția a VII-a a Festivalului de Muzică Sacră „Cântați lui Dumnezeu cu bucurie”, eveniment organizat anual de către Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. Pentru că ziua de 24 iunie, pe lângă încărcătura spirituală deosebită, reprezintă și ziua în care poporul nostru sărbătorește ia națională, membrii formațiilor corale au ales să își arate prețuirea pentru aceasta purtând-o. În programul Festivalului de Muzică Sacră au urcat pe scenă nouă formații corale, ce au încântat audiența cu minunate creații muzicale religioase, dar și cu unele dintre cele mai vibrante cântări patriotice, conferind momentului o sensiblitate anamnetică de mare impact.
Formația corală ce a deschis Festivalul de Muzică Sacră din Catedrala Reîntregirii a fost corul „Belcanto” din parohia Sărmașu, protopopiatul Luduș, avându-l ca dirijor pe părintele Daniel Camară. Acest cor a fost înființat în anul 2005, la inițiativa pr. Daniel Camară, cu scopul de a da răspunsurile la Sfânta Liturghie, și este format din elevi și studenți. Inițial a fost un grup mixt, format din 12 membri, iar în momentul de față corul numără 40 de membri. Piesele interpretate de această formație corală au fost: „Cămara Ta, Mântuitorul meu” de Nicolae Lungu, „Luminânda Paștelui” de Iosif Fiț și „Pui de lei” de Ionel G. Brătianu.
Al doilea moment muzical a fost susținut de corul „Vox Animi” din parohia Sighișoara I și din parohia Sighișoara II, protopopiatul Sighișoara. Dirijorul corului este prof. Ana Rodica Proteasa. Corul Vox Animi al Catedralei Sfânta Treime din Sighișoara a fost înființat în anul 1937 și are o activitate neîntreruptă de peste 80 de ani. Membrii corului sunt în totalitate amatori, dar cu o mare pasiune și dăruire pentru arta corală. Repertoriul pregătit pentru acest festival a fost: „Miluiește-mă, Dumnezeule” de Ciprian Cucu, „Auzi-mă, Doamne” de Nicolae Suciu și „Marea Unire nu se uită” de Stelian Stoica.
A treia formație corală ce a urcat pe scenă a fost corul bisericii „Sfânta Treime” din parohiile Teiuș I și III, protopopiatul Blaj. Dirijorul corului este Hălălai Ioan și părintele Ștefan Bretoiu Această formație corală a luat ființă în anul 1975 și a funcționat până în anul 1996, iar în anul 1998 a fost reînfiițat de pr. Ștefan Bretoiu. Corala numără 20 de membri, și participă activ la fiecare Sfântă Liturghie dar și la concertele organizate de Casa de Cultură a orașului Teiuș. Aceștia au interpretat: „Nu-i Iuda singur vinovat”, „Nașterea ta, Preacurată” și „Veniți români să cerem dreptul”.
Al patrulea cor prezent a fost corul bisericii „Sfântul Nicolae” din parohia Cugir I, protopopiatul Sebeș. Corul a fost înființat în anul 1971 cu scopul de a da răspunsurile la Sfânta Liturghie și se cânta pe o singură voce. Sub conducerea dirijorului Herlea Gheorghe, din anul 1991 se cântă pe patru voci, iar din anul 1999 până în prezent, corul este condus de domnul Deak Carol Constantin și numără 32 de membri și s-a bucurat de aprecieri deosebite atât din partea auditorului din țară cât și din străinătate. Piesele interpretate de acest cor au fost: „Mare ești Doamne” de Iulian Cârstoiu, „Doamne pe noi miluiește-ne” din repertoriul rus și „Jurăm, jurăm, jurăm pentru Ardeal” pe versurile lui Adrian Păunescu.
Cea de-a cincea formație corală prezentă a fost „Anastasios” din parohia Târnăveni II, protopopiatul Târnăveni. Corul a luat naștere în anul 2000 din inițiativa preotului paroh și prin purtarea de grijă a profesorului de muzică Alexandru Micloș. Printr-o muncă asiduă care a presupus sacrificii, dar mai presus de toate, suflet, s-a ajuns la formarea unui cor mixt pe patru voci. Repertoriul liturgic are la bază liturghia pe patru voci de profesorul Nicolae Lungu, urmând ca pe parcurs corul să își însușească și alte piese vocale. Repertoriul pregătit pentru acest moment a cuprins: „Pe crucea din dealul iubirii”, „Un singur dor mai am și eu” și „Mureș, Mureș apă lină”.
Al șaselea cor prezent în Catedrala Reîntregirii a fost cel al parohiei „Sfinții Trei ierarhi” Aiud II, protopopiatul Aiud. Formația corală aiudeană, pe trei voci, a luat ființă în luna februarie 1992, debutul realizându-se duminică, 17 mai a aceluiași an. Încă de la înființare și până în prezent, vreme de un sfert de secol, sufletul acestei formațiuni corale, doamna profesor Ana Scriban, a purtat și poartă pe umerii creației artistice povara organizării, instruirii permanente a vocilor, a disciplinării interpretative, astfel ca în final, la fiecare final de liturghie corala responsabilă, să culeagă laurii unei strădanii colective, alături de cei 25-35 de „învățăcei” de diferite vârste și profesiuni. Piesele interpretate de această formație muzicală au fost: „Imn festiv Sfinții Trei Ierarhi” de Alexandru Dodoleanu, „Până când Doamne?” de Dimitrie Bortneaschi și „Ne-au călcat străinii” de Ovidiu Homorodean și Cătălin Doinaș.
A șaptea forrmație prezentă a fost corala „Petru Maior” din parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel, protopopiatul Reghin. Corul parohial a fost înființat în anul 1995 sub bagheta dirijorală a profesorului Szigismund Ludovic, funcționând pe două voci. Din anul 2012 corul a fost reorganizat pe patru voci sub conducerea dirijoarei Sebastian Dana. Repertoriul corului este cu precădere religios, dar abordează și piese populare din folclorul românesc, având reprezentații atât în țară cât și în străinătate. Corul a interpretat următoarele piese: „Ridica-voi ochii mei la ceruri”, „Pe Domnul lăudați-L” și „Trezește-te, române” de Cosmin Mocean.
A opta corală ce a pășit pe soleea Catedralei Reîntregirii a fost cea a Bisericii Sfântul Arhanghel Mihail din parohia Târgu Mureș IX, protopopiatul Târgu Mureș. Corul a fost înființat în anul 2014 și are ca scop promovarea muzicii religioase ortodoxe. Participă activ la fiecare Sfântă Liturghie și participă la festivalurile și concertele locale. Aceștia au interpretat: „Heruvic” melodie de la mănăstirea Optina, „Zis-a Domnul privegheați” de Nicolae Cimpoca și „Nu plânge, maică Românie”.
Cel de-al nouălea moment de virtuozitate a aparținut coralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din parohia Câmpeni Vale, protopopiatul Câmpeni. Corul s-a înființat din inițiativa părintelui paroh la data de 18 septembrie 2010, având un număr de 50 de membri. Încă de la primele lecții de muzică corala a avut alături un profesionist în persoana domnului Iosif Fiț și a domnului Muntean Gelu. Au reprezentat Arhiepiscopia Alba Iuliei la concertul coral de la Sibiu „Lăudați pe Domnul”, la festivalul coral de la Orăștie și la festivalul coral internațional de la Focșani. Repertoriul pregătit pentru acest eveniment a cuprins piesele „Miluiește-mă, Dumnezeule” de Iosif Fiț, „Ziua Învierii” de Nicoale Lungu și „Poemul coral craiul munților” de Timotei Popovici.
În finalul evenimentului, preacucernicului părinte Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iuliei, în calitate de delegat al Părintelui Arhiepiscop Irineu, i-a revenit bucuria de a transmite binecuvântarea și mulțumirea Înaltpreasfinției Sale pentru prestația artistică deosebită și pentru vibrația duhovnicească pe care au împărtășit-o toate formațiile corale. Totodată, părintele consilier a subliniat faptul că, prezența tuturor corurilor parohiale din protopopiatele Eparhiei de Alba Iulia, în fața Altarului străbun, nu reprezintă doar o manifestare de ordin cultural sau un simplu act artistic, ci reprezintă o datorie morală pe care aceștia au desăvârșit-o în Catedrala-simbol a neamului românesc, pășind pe urmele celor care acum 100 de ani au venit la Alba Iulia și au strigat la unison, cu o singură gură și cu o singură inimă, uniți în cuget și în simțire: „Noi vrem să ne unim cu țara”.

Ștefan Bretoiu

Share