Părintele Arhiepiscop Irineu a vizitat Universitatea Princeton și Sala Independenței

29 Iunie 2018

Continuând itinerariul său pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a vizitat Universitatea Princeton (New Jersey), joi, 28 iunie a.c. În cadrul acestei prestigioase universități, Părintele Arhiepiscop Irineu a beneficiat de o bursă de studii oferită de Institutul Teologic Prezbiterian (Princeton Theological Seminary), în perioada 1985-1988. Aici a urmat cursuri de specializare în domeniul Moralei creștine și Eticii sociale, sub îndrumarea profesorului Dr. Charles West, primind atestatul de „Research Scholar”. La Princeton, în paralel cu munca de cercetare teologică, și-a pregătit și redactat o bună parte din teza de doctorat, pe care a susținut-o mai târziu, când s-a întors în țară.
În cadrul acestei vizite, Ierarhul nostru a avut o întrevedere cu Președintele Institutului Teologic, domnul M. Craig Barnes, căruia i-a acordat o distincție ecleziastică specială. După aceste momente, Chiriarhul nostru s-a îndreptat spre rezidența studențească (Brown Hall) din campusul universitar, unde a vizitat camera 212, în care a locuit mai bine de trei ani în timpul studiilor. După aceste momente încărcate de emoții și de amintiri, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a pășit în marea bibliotecă a școlii teologice, de care era legat în mod deosebit. Aici a stat de vorbă cu cei mai vechi bibliotecari pe care i-a cunoscut în urmă cu 30 de ani.
În continuare, în aceeași frumoasă zi, Arhipăstorul Alba Iuliei a vizitat Sala Independenței din Philadelphia, locul unde a fost elaborată și citită Declarația de Independență și locul în care a fost scrisă Constituția Statelor Unite ale Americii. Independence Hall reprezintă un simbol al conștiinței națiunii americane. Așezată în Parcul Național Istoric Philadelphia, clădirea a fost, între anii 1775-1783, sediul Congresului și al Convenției Constituționale. Datorită importanței sale, edificiul a fost trecut în patrimoniul UNESCO. Mai departe, Părintele Arhiepiscop Irineu s-a îndreptat spre un alt simbol de referință al independenței Statelor Unite, care este reprezentat de clopotul libertății, aflat tot în Philadelphia. Despre acest clopot se crede că a fost tras pentru a marca citirea în public a Declarației de Independență, la 8 iulie 1776.
Philadelphia este unul dintre cele mai vechi și mai importante orașe istorice din Statele Unite ale Americii. Pentru o perioadă de timp din secolul al XVIII-lea, orașul a fost cea de-a doua capitală și cel mai populat oraș din Statele Unite. În perioada respectivă, eclipsa atât Boston cât și New York City prin importanța sa politică și socială. În prezent, zona metropolitană a Philadelphiei numără o populație de 5,7 milioane de locuitori, fiind al patrulea oraș din SUA. De asemenea, orașul se află în topul celor mai bogate orașe ale lumii, având un nivel ridicat de trai.

Share