Resfințirea bisericii din parohia Ocoale protopopiatul Câmpeni

În Duminica a VIII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioșilor din parohia Ocoale, protopopiatul Câmpeni. Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de resfințire a bisericii parohiale, după care a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, în cadrul căreia, la momentul rânduit, diaconul Daniel Lazea a fost hirotonit preot pe seama parohiei Ghirbom, protopopiatul Alba Iulia. La finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul nostru a oficiat și slujba de sfințire a noii capele mortuare a parohiei.

În cuvântul de învățătură, adresat celor prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „Sunt fericit și încântat să mă aflu astăzi în acest spațiu nobil din Munții Apuseni, în care, de-a lungul vremii, au odrăslit iluștrii bărbați, mari eroi și valori etnice nemuritoare. Într-adevăr, din această vatră strămoșească, au izvorât bocete, colinde, doine și balade și tot aici s-au cristalizat datini și obiceiuri de mare frumusețe. Afirmând aceste lucruri, mă gândesc câtă dreptate a avut poetul Lucian Blaga când zicea: «Cred că veșnicia s-a născut la sat», adică valoarea supremă sau bunul suprem s-a născut la sat. Din această veșnicie ne-am adăpat noi astăzi, ca dintr-un izvor de apă vie, încrezători că dacă pășim pe urmele strămoșilor și înaintașilor noștri sfinți și înțelepți, vom gusta și noi, asemenea lor, tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte. Sfântul român Ioan Iacob Hozevitul a crezut aceasta, drept pentru care el îndeamnă pe fiecare: «Urmează, deci, pe cale dreapă/, Strămoșilor celor iubiți/, Căci, iată, duhul lor te-așteaptă / În țara celor fericiți »”.

Comunitatea dreptcredincioșilor din această parohie se află sub păstorirea părintelui Ioan Ovidiu Bota, căruia, pentru osteneala depusă în slujirea Bisericii lui Hristos, i-au fost acordate Diplomă de vrednicie, icoana Sfinților Bălgrădeni și bederniță.

Share