Vizită arhierească în parohia Bucerdea Vinoasă, protopopiatul Alba Iulia

31 Iulie 2018

Marți, 31 iulie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a vizitat șantierul vechii biserici din parohia Bucerdea Vinoasă, protopopiatul Alba Iulia. Străvechiul locaș bisericesc este o mărturie a ortodoxiei comunității creștine de aici, deoarece știri despre existența lui avem încă din preajma anului 1650.
Cu toate acestea, biserica a fost supusă vicisitudinilor istoriei, dar și unor momente de umilință: primul, în anul 1917, când, un detașament de soldați austro-ungari au deposedat în mod abuziv biserica de clopote, din care au fost confecționate ulterior ghiulele de tun. Apoi, în perioada 1958-1962, sub opresiunea regimului comunist, biserica a fost vandalizată și aproape demolată, ajungând o ruină. Odată cu trecerea timpului, starea edificiului s-a înrăutățit, astfel încât nu a mai rămas în picioare decât latura de vest.
Biserica a fost pictată în tehnica fresco de către cunoscutul pictor Simon Bălgrădeanul, unul dintre cei mai importanți artiști români ai celei de-a doua jumătăți a veacului al XVIII-lea. Mărturie pentru acestea stau cele șapte fresce din patrimoniul Arhiepiscopiei Alba Iuliei care au fost salvate de la distrugere și decopertate, alături de alte cinci care se află la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.
La inițiativa preotului paroh, părintele prof. dr. Nicolae Bolea, comunitatea parohială a început lucrările de reabilitare a acestei biserici, monument al credinței ortodoxe a poporului român din Transilvania, dorind ca în cel mai scurt timp spațiul să poate fi utilizat pentru săvârșirea sfintelor slujbe.

Share