1 August 2018
Miercuri, 1 august a.c., în prima zi a Postului Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor albaiulieni, participând la slujba Vecerniei mici și a Paraclisului Maicii Domnului, săvârșite în Catedrala Reîntregirii. Cu acest prilej, Arhipăstorul nostru a rostit o deosebită meditație duhovnicească.
În finalul cuvântului de învățătură, adresat celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus:
„Preasfânta Fecioară și Născătoare de Dumnezeu ridică rugăciunile noastre spre Tronul dumnezeirii, ne protejează în toată vremea și în tot locul, în necazurile, lipsurile și în multele noastre tristeți și ne ajută în cele mai dificile situații ale acestei vieți trecătoare. Ea vrea să facă aceasta și poate să o facă, pentru ca așa cum spune Sfântul Siluan Athonitul: «Maica lui Dumnezeu are milă de toți și îi miluiește pe toți». Știind aceste lucruri, se cuvine să profităm de acest sezon liturgic dedicat ei. Cum? Unind postul cu rugăciunea, frecventând locașul de închinare, mărturisind păcatele noastre și primind cu evlavie Trupul lui Hristos, Acela pe Care ea l-a purtat în pântece și în brațe și Care a trecut prin moarte și a înviat și strălucește în slava Împărăției eterne. Făcând aceasta, Praznicul Adormirii Maicii Domnului va constitui pentru noi o revărsare abundentă de bucurii neașteptate și de bunătăți dumnezeiești. Încrezători că acest lucru se va întâmpla, e bine să-i zicem mereu «Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi»”.
Postul Adormirii Maicii Domnului începe la data de 1 august și are o durată de două săptămâni (1-15 august). În popor este cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. Este un post care îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august). Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creștini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august , în vreme ce la Ierusalim acest post ținea opt zile. Existau și creștini care posteau toată luna august, în vreme ce alții posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei și a duratei postului a avut loc în secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post să fie ținut începând cu 1 august și să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.