Moment aniversar la Mănăstirea Râmeț

4 August 2018

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a participat, sâmbătă, 4 august 2018, la evenimentul aniversar organizat cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la salvarea vechii biserici a Mănăstirii Râmeț, prin ridicarea acesteia cu 2,8 metri. Evenimentul a debutat de la ora 10:00, prin oficierea slujbei Parastasului pentru cei care s-au mutat la Domnul și au fost implicați în operațiile de ridicare a locașului de cult. După acest moment, Părintele Arhiepiscop Irineu a rostit un cuvânt despre importanța momentului:
„În anul acesta, la 8 august, se împlinesc 30 de ani de la salvarea și restaurarea bisericii vechi a Mănăstirii Râmeț, biserică zidită la sfârșitul secolului al XIII-lea sau la începutul secolului al XIV-lea pentru eremiții care trăiau în acest loc încă din anul 1200. Acest act de restaurare, admirabil și lăudabil, s-a datorat sârguinței pastorale a vrednicului de pomenire, Episcopul Emilian Birdaș, un mare iubitor al gliei străbune și al patrimoniului nostru etnic.
În august 1988, monumentul arhitectonic de la Râmeț a fost salvat printr-un complicat proces se ridicare și translare, realizat de către domnul prof. dr. ing. Eugeniu Iordăchescu. Fiind acum de față, îi mulțumim și-i aducem un respectuos omagiu pentru că a scăpat această veche biserică de degradare totală și de distrugere sigură. Totodată, ne amintim cu drag de toți membrii echipei care au lucrat sub conducerea domnului inginer.
Să fim foarte conștienți că este vorba de biserica Mănăstirii Râmeț, unul dintre cele mai vechi așezăminte călugărești din Transilvania. De-a lungul timpului, această mănăstire a fost ocrotită de vestiți mitropoliți și de bravi domnitori, precum, Radu cel Mare, Matei Corvin și Mihai Viteazul, având un însemnat rol religios, național, educativ și cultural.
Monumentul bisericesc, salvat și restaurat, în urmă cu trei decenii, este o mărturie în piatră despre păstrarea Legii creștine, în vremuri vitrege și despre organizarea noastră eclesială, precum arată inscripția din 1377, în care apare numele arhiepiscopului Ghelasie, canonizat în anul 1992. Privind astăzi această biserică, noi primim îndemn să prețuim trecutul nostru istoric și să ținem aprinsă candela spiritualității noastre ortodoxe și românești”.

Share