Târnosirea bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Sebeș

2 Septembrie 2018

În Duminica a XIV-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia Sebeș II. Chiriarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a bisericii parohiale, cu prilejul împlinirii a 240 de ani de atestare documentară a locașului de cult, după care a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Eugen Moldovan, Consilier administrativ-bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Astăzi, la parohia «Adormirea Maicii Domnului» din municipiul Sebeș, am fost părtași la sfințirea locașului de închinare și la Dumnezeiasca Liturghie. În cadrul acestor minunate slujbe s-au revărsat peste noi izvoarele Harului, adăpând toată făptura spre rodire de viață, cum răsună o frumoasă cântare bisericească. În această zi, aici, noi ne-am umplut de bucuria prezenței lui Hristos, Care a spus: «Unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor» (Mt. 18, 20). Da! Hristos este aici, cu Harul sfințitor, cu vestea mântuirii și cu splendoarea Raiului, căci acolo unde este Hristos, este și Raiul, cum spunea un cuvios athonit, părintele Tihon (†1968). Bucuria zilei de astăzi o datorăm vrednicului părinte paroh și Consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei noastre, preot iconom-stavrofor Eugen Moldovan. O datorăm sfinției sale, bunilor creștini de aici și binefăcătorilor generoși, care au lucrat cu tragere de inimă, au restaurat locașul bisericesc, l-au împodobit, l-au înzestrat cu lucruri noi și frumoase și au refăcut Sfânta Masă. Parcă îi auzim pe toți cântând în cor cu Psalmistul David: «Cât de iubite sunt locaşurile Tale, Doamne al puterilor! Doreşte şi se sfârşeşte sufletul meu după curţile Domnului» (Ps. 83, 1-2)”.

Construită în anul 1778, biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Sebeș reprezintă cel mai vechi locaș de cult ortodox din municipiu, fiind ridicată în apropierea unei biserici de zid din secolul al XVI-lea. Înconjurată de cimitirul ortodox al orașului, biserica a fost edificată în timpul păstoririi protopopului Avram Moga (1774-1805), din daniile bunilor credincioși. Biserica a fost construită în stil navă, având zidurile din cărămidă, amănunt identificat pe fila unui Minei pe luna Noiembrie din anul 1778.

În decursul anului 1900 au avut loc ample lucrări de renovare în interiorul locașului de cult. Astfel, biserica a fost dotată cu un nou iconostas, iar bolta altarului a fost împodobită cu pictură, executată de către Sava Henția. Între anii 1957-1969 a fost efectuată o altă serie de lucrări de restaurare a locașului de cult, sub coordonarea preotului Iacob Bologa. De asemenea, în acest interval de timp a fost pictat și restul bisericii, lucrare realizată de către pictorul Ioan Căzilă din Sibiu. Fiind afectată de igrasie, pictura a fost curățată în anul 1993 de același pictor, urmând să fie reînnoită și în decursul anului 2012 de către Ioan Botiș din Cluj-Napoca.

În anul 2008, o echipă de restauratori de la Departamentul de conservare-restaurare a Muzeului ,,ASTRA” din Sibiu au executat lucrări de consolidare şi completare a structurii şi a decoraţiunilor sculptate, precum și de curăţire a icoanelor sau de vernisare a picturilor. De asemenea, în anul 2015, pictura avea să fie restaurată din nou, urmând să fie executate și alte lucrări de reabilitare a interiorului și exteriorului bisericii. Toate acestea au culminat cu slujba de târnosire a locașului de cult, oficiată de Ierarhul nostru, Părintele Arhiepiscop Irineu.

La finalul Sfintei Liturghii, ostenitorii și binefăcătorii sfântului locaș de închinare au primit din partea Chiriarhului nostru Diplome de aleasă cinstire.

Share