După 40 de ani, spaţiile subterane ale Muzeului Naţional din Beirut vor fi redeschise

19 Mai 2014
Spaţiile subterane ale Muzeului Naţional din Beirut, unde au fost păstrate, în timpul războiului civil libanez, piesele de muzeu cele mai valoroase, vor fi redeschise după o pauză de 40 de ani, ca parte a unui proiect finanţat de Cooperaţia Italiană de Dezvoltare.

Lucrările durează 18 luni, costă un milion de euro şi s-au pus în mişcare vineri,16, mai, în timpul unei ceremonii la care au participat Ministrul Culturii Libanului, Raymond Araygi, şeful Cooperaţiei italiene, Giampaolo Cantini, şi Ambasadorul italian în Liban, Giuseppe Morabito, conform agenţiei italieneşti Ansa.

Zonele subterane ale muzeului, a remarcat Araygi, au fost închise în 1975, când au început ostilităţile care aveau să dureze până în 1990. Proiectul finanţat de italieni va include elaborarea unui nou plan pentru zone şi selectarea standurilor pentru expoziţii, sistemul de iluminat, echipamentul pentru prezentarea şi afişarea descoperirilor arheologice.

Expoziţia va prezenta obiecte funerare descoperite în Liban, dintre care unele nu au mai fost expuse în fata publicului, datând din perioada pre-istorică.

„Valoarea patrimoniului cultural libanez şi rolul pe care cultura îl poate juca în dezvoltarea durabilă a ţării”, a declarat Giampaolo Cantini în timpul prezentării de vineri, „se numără, fără îndoială, printre motivele care provoacă în mod constant Guvernul Italian să fie unul dintre partenerii de top ai ţării, în iniţiative de acest gen”.

Sursa: lonews.ro
Share