10 Septembrie 2018
Luni, 10 septembrie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a participat, începând cu ora 9.00, la festivitatea de deschidere a noului an școlar la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan”. Cu acest prilej, Ierarhul nostru, înconjurat de părinții profesori, a oficiat slujba de Te Deum și a rostit un cuvânt de învățătură, îndemnându-i pe tinerii elevi să persevereze în munca intelectuală și să înainteze pe calea virtuților morale.
Începând cu ora 11.00, Chiriarhul nostru a participat la festivitatea de deschidere a noului an școlar la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din municipiul Alba Iulia. Cu acest prilej, Arhipăstorul Alba Iuliei a rostit o rugăciune de binecuvântare, după care a adresat un cuvânt de învățătură.
Adresându-se celor prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „Tinerețea este o vârstă a încrederii, dar trebuie să fie și o vârstă a credinței. Tinerețea este o vârstă a căutării, dar trebuie să fie și o vârstă a aflării. «Căutați și veți afla» (Mt. 7, 7), a spus Iisus Hristos, Cel Întru Care sunt ascunse toate comorile înțelepciunii și ale științei, după cum zice Sfântul Apostol Pavel. Avându-L pe El la prezidiul vieții, cunoaștem Adevărul, primim Lumina și conștientizăm sensul existenței noastre. Școala este spațiul în care tânărul este dator să urce pe scara valorilor morale și să țintească spre scopuri înalte, valorificând timpul și înmulțind talanții. Aceasta, desigur, se realizează sub îndrumarea profesorilor, care sunt adevărați sculptori de efigii umane și de caractere morale. Fie ca Hristos, Învățătorul Divin, să binecuvinteze acest Colegiu Național și să dăruiască dascălilor și elevilor, deopotrivă, succes deplin în noul an școlar”.
În acest an, la festivitatea de deschidere a noului an școlar de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” a luat parte Președintele României, domnul Klaus Iohannis. În cadrul evenimentului, Excelența Sa a susținut o alocuțiune, în care a evidențiat încărcătura simbolică a momentului, respectiv a unui nou început de an școlar. De asemenea, Președintele României a subliniat importanța istorică a Centenarului Marii Uniri de la 1918, considerând că, în acest context, „nu se putea găsi un prilej mai potrivit de a marca împreună o nouă etapă din viața tinerilor noștri”. Făcând referire la importanța prestigiosului centru de învățământ din vechea cetate a Bălgradului, Excelența Sa a afirmat: „Mă bucur, așadar, să fiu astăzi alături de elevii și profesorii Colegiului Național «Horea, Cloșca și Crișan», o instituție în care învățământul românesc a început încă din februarie 1919, la doar două luni după proclamarea Unirii, ca dovadă a importanței acordate educației. Colegiul și-a menținut de-a lungul timpului prestanța și continuă să reprezinte și astăzi un reper de excelență”.
Ideea înființării actualului Colegiu Național a prins contur îndată după conferința profesorilor români din 2 decembrie 1918 și s-a consolidat după data de 3 ianuarie 1919, când Consiliul Dirigent al Transilvaniei, Banatului și ținuturilor românești din Ungaria a hotărât preluarea şcolilor, cu întregul lor inventar, prin delegaţii desemnaţi de către prefecţii judeţelor din cadrul României întregite. Momentul în care a avut loc deschiderea oficială a cursurilor liceului, care avea să primească la început numele de „Mihai Viteazul”, este considerat a fi data de 3 februarie 1919.
De asemenea, în cadrul festivității au mai luat cuvântul Primarul municipiului Alba Iulia, domnul Mircea Hava, Inspectorul Școlar General al Inspectoratului Școlar Județean Alba, doamna Marcela Dărămuș, Directorul Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan”, domnul Valeriu Cerbu, dar și un reprezentat din partea elevilor, respectiv domnișoara Raluca Bozdog, elevă olimpică a colegiului (clasa a XII-a).