Părintele Arhiepiscop Irineu a participat la manifestările dedicate Zilei Naționale a Pompierului

13 Septembrie 2018

Joi, 13 septembrie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a participat la manifestările dedicate Zilei Naționale a Pompierului, desfășurate în zona Obeliscului „Horea, Cloșca și Crișan” din municipiul Alba Iulia. Cu acest prilej, Ierarhul nostru a rostit o rugăciune de binecuvântare, după care a adresat celor prezenți un vibrant cuvânt de învățătură, elogiind misiunea jertfelnică a salvatorilor.

Adresându-se celor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Am venit astăzi cu multă bucurie în mijlocul pompierilor, a căror misiune reprezintă o pildă de disciplină, de jertfă şi de solidaritate cu semenii lor aflaţi în primejdii şi în dificultăţi. Intervenţia acestora este un act de salvare care îi aseamănă cu Domnul nostru Iisus Hristos, coborât în focul vieţii omeneşti pentru a scăpa lumea de distrugere veşnică. Fiind anul Centenarului Marii Uniri, ne gândim că poporul nostru a dat dovadă de perseverenţă, spirit de sacrificiu şi bravură în lupta sa pentru libertate naţională şi unitate statală. Evenimentul crucial de la 1 Decembrie 1918 este sinteza eforturilor seculare ale înaintaşilor noştri. Urmând exemplul lor, putem contribui efectiv la binele şi la prosperitatea neamului românesc”.

Ca în fiecare an, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba au cinstit memoria înaintașilor căzuți la datorie, achitându-se în același timp și de sarcinile multiple care le stau permanent în atenție. Evenimentul, la care au luat parte reprezentanți ai autorităților județene și locale, a debutat prin intonarea Imnului Național, această zi fiind marcată prin ceremonii militare, expoziții sau activități interactive cu cetățenii. La finalul manifestărilor din zona Obeliscului „Horea, Cloșca și Crișan”, un ofițer și cinci subofițeri au fost înaintați în grad.

Ziua Națională a pompierilor din România este sărbătorită începând cu anul 1953, ca urmare a faptelor de patriotism și devotament de care au dat dovadă în anul 1848, atunci când, în cadrul bătăliei din Dealul Spirii, au apărat Revoluția pașoptistă împotriva intervenției otomane. Astfel, data de 13 septembrie a reprezentat unul dintre cele mai semnificative momente din tradițiile de luptă ale armei pompierilor, indiferent de epoca istorică sau regimul politic în care s-a aflat țara noastră. De aceea, capitolul dedicat de către Istoria Națională anului revoluționar 1848 nu a făcut niciodată abstracție de confruntarea dintre ostașii companiei de pompieri din București și intervenția armatei otomane.

Share