Cruce din piatră, sfințită în Munții Călimani cu prilejul Centenarului Marii Uniri

14 Septembrie 2018

Joi, 13 septembrie a.c., în ziua Înainte-prăznuirii Înălțării Sfintei Cruci, a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, sfințirea unei cruci din piatră lângă Stația Meteo Rețitiș din Munții Călimani, la altitudinea de 2021 metri. Evenimetul a fost organizat de către parohiile ortodoxe Idicel-Sat, Idicel-Pădure și Deleni, încadrându-se în șirul celor religios-culturale, realizate de către grupul cultural-religios al Protopopiatului Ortodox Reghin, centrul zonal Bistra Mureșului.

De asemenea, în cadrul evenimentului, organizat cu prilejul Centenarului Marii Uniri, avut loc sfințirea drapelului național. Totodată, preoții au oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc, pe jertfele cărora s-a clădit România Mare, și au rostit o rugăciune de mulțumire. La eveniment au participat un număr de șapte preoți, respectiv: părintele Eugen Micu (parohia ortodoxă Idicel-Pădure), părintele Cosmin Maftei (parohia ortodoxă Idicel-Sat), părintele Călin Graur (parohia ortodoxă Deleni), părintele Sergiu Andone (parohia ortodoxă Bistra Mureșului), părintele Gabriel Bota (parohia ortodoxă Pietriș), părintele Vasile Burian (parohia ortodoxă Lunca Bradului) și părintele Eugen Piti (parohia ortodoxă Stânceni).

Ceremonia religioasă din Munții Călimani i-a unit pe toți cei prezenți cu întreg neamul românesc, cu moșii și strămoșii noștri, cu eroii neamului, cu cei vii și cu cei adormiți, cu cei prezenți, dar și cu cei ce vor urma. Această simțire au trăit-o atât preoții, cât și credincioșii, care au resimțit momentul renașterii poporului român prin prezența frumoaselor costume tradiționale, purtate cu cinste de către toți cei de față, prin arborarea drapelului național și prin rugăciunile înălțătoare aduse ca mulțumire Bunului Dumnezeu pentru poporul român.

Coordonatorul principal al acestui eveniment a fost părintele Eugen Micu, parohul comunității ortodoxe din Idicel-Pădure, care s-a implicat activ pentru ridicarea crucii din piatră, precum și pentru obținerea aprobărilor necesare din partea reprezentanților Stației Meteo Rețitiș. Cel care a realizat sculptarea în piatră a crucii, respectiv a chipului Voievodului Mihai Viteazul și a conturului României Mari din 1918, este domnul Mihai Moldovan din Idicel-Pădure, înzestrat de Dumnezeu cu numeroase daruri artistice.

De asemenea, la eveniment a participat și poeta populară din Idicel-Pădure, doamna Rafila Moldovan, al cărei fiu este domnul Mihai Moldovan. Cu prilejul acestui eveniment, poeta a compus o creație lirică intitulată „Cruce sfântă-n vârf de munte”, pe care o redăm mai jos:

„Cruce sfântă-n cub de piatră
Tezaur dumnezeiesc,
Ocrotește pe pământ
Întreg neamul românesc.

Cruce sfântă cu putere
Ce pe cer te-ai arătat,
Că-i va fi de biruință
Lui Constantin Împărat.

Semn ceresc zidit din piatră
Cruce sfântă cu lumină,
Dai cea mai mare putere
Celora ce ți se-nchină.

Celor ce-au primit botezul
Cu pecețile pe frunte,
Fii mereu ocrotitoare
Ciobanilor de pe munte.

Ferește-i de vremuri grele
Pe cei ce-s pe munți ciobani,
Și-au trăit în unitate
Iată, de-o sută de ani.

Binecuvintează Doamne
Creasta Călimanilor,
Varsă har nemărginit
Peste-acest sfințit sobor.

Ce-au urcat azi muntele
Ca să-ți fie-alăturea,
Înspre amintirea Crucii
Ce-ai dus-o pe Golgota.

Ce trudesc din răsputeri
Lumea din păcat s-o-ntoarcă,
Și prin sfânta rugăciune
Pot din ochi lacrimi să stoarcă.

Cruci spre veșnice-amintiri
Pe-acest munte s-au adus,
Pentru acei ciobani creștini
Ce i-ai luat la Tine sus.

Prin acest semn sfânt al crucii
Dă putere și credință,
Care astăzi s-a sfințit
Ca armă de biruință.

Crucea nesfințită
Grea a fost de dus,
Până să ajungă
Pe Golgota, sus.

Răni în urma crucii
Grele-au fost lăsate,
Spre-a spăla cu sânge
Lumea de păcate.

Crucea biruinței
Pe grei bolovani,
Amintind Unirea
De-o sută de ani.

Crucea Ta Iisuse
Noi o lăudăm,
Cu multă speranță
Ție ne-nchinăm.

Mulțumim Iisuse
De gându-mplinit,
Pentru-această cruce
Care s-a sfințit.

Prin dreaptă credință
Mai mult ne-a unit,
S-a-nălțat cu cinste
Pe-a țării hotare.

Celor cu credință
Pentru închinare,
Pentru unitate
România Mare.

Drumul acestei cruci
Peste bolovani,
Să mai dăinuie
Alte sute de-ani”.

Pr. Cosmin Maftei

Share