23 Septembrie 2018
Corul de copii și tineret „Symbol” al Patriarhiei Române, coordonat de către diac. prof. Jean Lupu și conf. univ. dr. Luminița Guțanu-Stoian, s-a aflat în zilele de 22 și 23 septembrie, a.c., în orașul Marii Uniri. Aflați în Turneul Național derulat sub genericul „Cântând Centenarul Unirii”, membrii corului au bucurat sufletele albaiulienilor, în acest an special al istoriei noastre. Astfel, sâmbătă, 22 septembrie, începând cu ora 18.00, ansamblul coral a susținut, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, un concert extraordinar, în cadrul căruia au interpretat mai multe piese religioase, folclorice și patriotrice din ansamblul unor renumiți compozitori muzicali. Membrii au fost întâmpinați de către părintele prof. dr. Nicolae Topîrcean, în calitate de delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, care a evidențiat activitatea prodigioasă a corului și misiunea nobilă pe care și-au asumat-o cu deplină responsabilitate.
De asemenea, în data de 23 septembrie, când Biserica noastră s-a aflat în Duminica a XVIII-a după Rusalii, Corul de copii și tineret „Symbol” al Patriarhiei Române a fost prezent la Catedrala Reîntregirii. Cu acest prilej, membrii ansamblului coral au oferit răspunsurile la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, oficiată de către un sobor de preoți și diaconi, în prezența a unui mare număr de credincioși. La final, părintele Oliviu Botoi, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, a transmis mesajul de binecuvântare și de felicitare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu și a mulțumit coriștilor pentru momentele de bucurie și de emoție duhovnicească pe care le-au adus în sufletele credincioșilor din Cetatea Unirii.
Corul de copii și tineret „Symbol” al Patriarhiei Române a fost înființat la data de 18 septembrie 1990 de către profesorul Jean Lupu, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist. Membrii corului aduc o notă de unicitate în peisajul muzicii corale românești, fiind cu toții solfegiști. Obiectivele precizate în statutul corului sunt: de a populariza, cu predilecție, creația națională, laică și religioasă, precum și de a contribui la înălțarea spirituală a auditorului și la retușarea imaginii despre copiii și tinerii României. Aceste obiective au constituit un filtru de selecție, căci spre acest cor s-au îndreptat, benevol, numai copii în ale căror familii educația a reprezentat o preocupare dominantă.