O mini-reţea de telemedicină ar putea fi implementată în județul Alba

O mini-reţea de telemedicină ar putea fi implementată în județul Alba
printr-un proiect al Federaţiei Filantropia. Proiectul poate fi votat
în cadrul unei campanii derulate în această perioadă în magazinele Profi
Asociaţia Filantropia Ortoxodă Alba Iulia este partener în proiectul „Sănătatea la un click distanţă”, depus de Federaţia Filantropia în cadrul Campaniei Profi: „Te costă 0,00 lei să ajuţi un copil”. Campania se desfăşoară în perioada 10 septembrie-14 octombrie în magazinele Profi din ţară, iar mecanismul prin care cetăţenii pot susţine proiectul este foarte simplu. Tot ceea ce trebuie să facă este să scaneze bonul cumpărăturilor în magazinele Profi, să selecteze proiectul „Sănătatea la un click distanţă” şi să îl voteze. Voturile astfel exprimate se vor transforma în puncte, iar punctele în bani. Votul nu va genera niciun cost suplimentar.
Proiectul „Sănătatea la un click distanţă” propune o soluţie la criza de resurse umane din sistemul sanitar, aducând în zonele rurale actul medical de calitate, practicat cu aparatură de performanţă medie-înaltă, cu opinia medicului specialist dată în timp real, prin sistemul de consultaţii la distanţă prin telemedicină. Acest sistem va cuprinde o staţie centrală/fixă în Timşoara, unde medicii specialişti recepționează/efectuează consultaţii şi investigaţii specifice la distanţă, în timp real, cu trei staţii periferice/mobile, în zone rurale, fără servicii medicale specializate, unde medicul de familie, sau un medic generalist, conectează echipamentul la pacient şi transmite investigaţia către medicul specialist. Staţiile periferice vor funcţiona în Făget, Oradea şi Alba Iulia.
Iniţiatorii acestui proiect susţin că prin această mini-reţea de telemedicină, cu o staţie fixă şi alte trei staţii periferice, se pot realiza minimum 4.000 de consultaţii de specialitate pe an pentru aproximativ 2.000 de pacienţi, în specialităţile cardiologie, boli interne şi endocrinologie. „Acest proiect pilot pune bazele unei reţele naţionale de servicii de telemedicină care, sperăm noi, va reuşi să reducă distanţa fizică dintre pacient şi medicul de specialitate, să devină o soluţie la criza de resurse umane din domeniul medical şi să aducă «Sănătatea la un click distanţă»”, au afirmat aceştia. Proiectul are un buget total de 180.505 euro, din care bugetul solicitat SC Profi România este de 128.705 euro, iar restul de 51.800 euro reprezintă contribuţia proprie a partenerilor de proiect.
Biroul de Presă al Asociaţiei Filantropia Alba Iulia
Share